84-77

Datum: zaterdag 11 januari 2020 · 20:00
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

ZZ Leiden blameert zichzelf

Zorg en Zekerheid Leiden moest met een nare nasmaak de bus ingaan. De Leidse ploeg, die speelde zonder de geblesseerden Worthy de Jong (knie) en Nuni Omot (rug), ging voor het eerst sinds 2013 onderuit in Weert. Basketbal Academie Limburg speelde meer als team en maakte een einde aan de Leidse winning streak in Weert, die veertien wedstrijden telde. Zorg en Zekerheid Leiden stond bij rust nog 42-45 voor, maar moest uiteindelijk een 84-77 nederlaag slikken.

Qua spelers was het enigszins behelpen voor Zorg en Zekerheid Leiden. De Europese wedstrijd tegen Enisey Krasnoyarsk had voor wat fysiek malheur gezorgd. Worthy de Jong en Nuni Omot waren niet inzetbaar. Gelukkig was Drago Pasalic (enkel) dat dit keer wel. De Kroaat begon wel op de bank, samen met Troy Koehler, Twan Polman en Tijmen de Haas. De twee laatstgenoemden zouden niet van de bank komen.

De start was voor de ploeg uit Weert, die hoopte te profiteren van het zware programma van Zorg en Zekerheid Leiden en wellicht een stukje onderschatting. Via driepunters van Sander Hollanders en Trey Burch-Manning stond het wel meteen 6-0. De Leidse formatie werd op gang gezet door een verwoestende dunk van Braxton Huggins. Vier punten op rij van Jarvis Williams zorgden weer voor een gelijke stand.

BAL liep nog een keer weg naar 11-6, maar na een technische fout voor Radenko Varagic (de Limburgse coach) kwam Huggins met zeven punten op rij door. Via Tayler Person (vanaf de vrije worplijn) en Williams (driepunter en inside scores) liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar 20-26 na het eerste kwart. Niets leek een zesde competitiezege op rij in de weg te staan.

In het tweede kwart kwam Basketbal Academie Limburg op de mooie nieuwe vloer weer langszij. Er werden wat scores uitgewisseld, waarbij het opvallend was dat aan Leidse zijde alle scores in het tweede kwart (op twee na van Pasalic) uit de handen van Person en Huggins kwamen. Halfweg zat Persons al op 17 punten, Huggins had er 15. Door een and-1 van Roel Aarts bleef de Leidse voorsprong bij rust beperkt tot drie punten: 42-45.

Het derde kwart was nog geen minuut oud of Basketbal Academie Limburg had al weer een voorsprong te pakken: 46-45. Driepunters van Pasalic en Huggins zorgden nog heel even voor een Leidse voorsprong, totdat BAL halverwege het derde kwart zeven punten op rij scoorde: 59-53. Mede door twee dunks van Williams kwam de Leidse ploeg terug tot 61-58, maar daarna pakte BAL weer vier punten op rij. Koehler, die uiteindelijk iets meer dan 23 minuten binnen de lijnen stond, benutte een vrije worp, waarna Sergio de Randamie voor 65-61 tekende. Pal voor de buzzer knalde Ivan Simic na een goed uitgespeelde aanval echter een driepunter binnen: 68-61.

BAL begon het vierde kwart met dezelfde aanvalsopzet. Dit keer kwam Hollanders door met een driepunter en zo bedroeg de achterstand opeens tien punten. Zorg en Zekerheid Leiden moest nu echt wel gaan aanzetten om een nederlaag af te wenden. Dat leek te gaan gebeuren toen Williams een alley-oop pass van Huggins door de ring werkte. In de daaropvolgende twee minuten ging het verder mis. Tot twee keer toe liep Persons tegen een technische fout op, met als gevolg dat hij kon vertrekken. Er was nog 8’21 te spelen en Zorg en Zekerheid Leiden keek tegen een 74-63 achterstand aan.

Door scores van Huggins kroop Zorg en Zekerheid Leiden iets dichterbij: 77-70. BAL miste vervolgens. Williams pakte de rebound, waarbij hij belaagd werd door Aarts die door zijn enkel ging. Williams reageerde furieus tegen Aarts en kon met een technische fout (tevens zijn vijfde fout) inrukken. Daarmee raakte de Leidse ploeg zijn tweede scorende Amerikaan kwijt en moest de wedstrijd in de laatste vier minuten uitgespeeld worden door het vijftal Ververs-Huggins-Koehler-De Randamie-Pasalic. Waar BAL in het verleden nog weleens in de slotfase de fout inging, daar was dit keer geen sprake van. Wat de Leidse ploeg ook probeerde, de Limburgers hadden via Burch-Manning, Hollanders en Wietze Nossek een antwoord paraat. De negatieve marge werd nog iets beperkt door een driepunter van Ververs en het 25ste punt van Huggins: 84-77.

Een gevoelige nederlaag, zeker nadat er 28 keer op rij van de Limburgers was gewonnen. De sfeer in de bus tijdens de terugreis zal beslist gematigd zijn geweest. Lang om hierover na te denken, is er niet. Dinsdag staat immers de reis naar Den Bosch gepland voor de bekerwedstrijd tegen Heroes Den Bosch.