84-71

Datum: zaterdag 11 mei 2019 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

Leiden in last

Zorg en Zekerheid Leiden balanceert op de rand van de afgrond. Na de 84-71 nederlaag zaterdagavond in Groningen tegen Donar staat de Leidse formatie in de halve finale met 2-0 achter. Zorg en Zekerheid Leiden mag nu geen fout meer maken om alsnog door te dringen tot de finale van de play-offs. Dat zal nog een helse klus worden voor coach Rolf Franke en zijn manschappen.

Thuiswedstrijden verliezen in een serie voor de play-offs zijn vaak dodelijk. Zorg en Zekerheid Leiden verloor afgelopen donderdag met 76-77 van Donar. Je zou verwachten dat er een getergde en gretige groep spelers op het plankier van MartiniPlaza kwam te staan. Daar zag het in de eerste paar minuten niet naar uit. Lance Jeter en Sergerio Gipson zorgden ieder met twee driepunters voor een 12-0 stand na drie minuten.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft natuurlijk wel het een en ander geleerd van de vele Europese wedstrijden. De Leidse ploeg kwam eerst vanaf de lijn tot scoren (Maurice Watson Jr. één maal en Clayton Vette eveneens één maal na een technische fout van assistent-coach Meindert van Veen. Langzaam kwam Zorg en Zekerheid Leiden in haar spel. Driepunters van Vette (twee stuks) en Worthy de Jong brachten de Leidse ploeg terug in de wedstrijd. De laatste score van het eerste kwart was een lay-up in de bucket van Mohamed Kherrazi: 15-13.

In de tweede periode bleven beide ploegen elkaar op de hielen zitten. Eerst sloeg Donar een gaatje van vijf punten (20-15), maar vanaf de vierde minuut waren de rollen omgedraaid. De Leidse ploeg was fel in de aanvallende rebound en de verdediging, zoals we de ploeg dit seizoen vaker hebben zien doen. Zorg en Zekerheid Leiden plaatste een 10-0 tussensprint naar 25-32. Driepunters van De Jong en Marijn Ververs hielpen mee, evenals de steals en harde dunks van Darius Thompson. Met nog een minuut te gaan, zette Watson de Leidse ploeg op 30-38. De ruststand was toch iets minder comfortabel, want Donar sloot de eerste helft af met vijf punten op rij: 35-38.

In het derde kwart raakte Zorg en Zekerheid Leiden het spoor net als afgelopen donderdag bijster. Was het twee dagen terug 10-22 voor, dit keer was de kwartscore 23-10. Thompson wist met twee vrije worpen nog wel 40-40 op het bord te schieten, maar daarna moest de Leidse ploeg voluit in de achtervolging. Van 48-40 werd het 48-45, maar daarna liep Donar weer uit naar 52-45. Na een drietje van Thompson moest Kherrazi een technische fout incasseren. Een onsportieve fout van de nauwelijks spelende Kenneth Simms, gaf Donar de kans om het verschil in dubbele cijfers uit te drukken: 58-48.

Franke zag in het begin van het vierde kwart de achterstand iets oplopen (63-51), maar na een time-out kwam de Leidse ploeg door met driepunters van De Jong en Vette. Die 63-57 tussenstand was het kleinste verschil in het vierde kwart. Donar antwoordde mede door een onsportieve fout van De Jong met een 7-0 run en daarmee viel de wedstrijd in het slot. Vanaf de vrije worplijn maakten beide partijen hun puntjes, maar Donar bleef een comfortabele voorsprong houden.

De eindstand van 84-71 betekent dus dat Donar nog maar één wedstrijd hoeft te winnen om Zorg en Zekerheid Leiden op vakantie te sturen. De Leidse ploeg daarentegen moet nu drie wedstrijden op rij winnen om het seizoen te verlengen met een finaleplaats. Franke ziet nog de nodige mogelijkheden. “Ik heb als speler ook wel eens in die situatie gezeten. Toen wonnen we ook nog.” Die aanzet zal dinsdag in de Vijf Meihal dan gegeven moeten worden.