90-64

Datum: woensdag 10 februari 2021 · 20:30
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden toch ruim naar winst

Zorg en Zekerheid Leiden is na zes wedstrijden nog steeds ongeslagen. The Hague Royals bood dapper tegenstand en bleef lang in de wedstrijd hangen. Pas in het laatste kwart nam de Leidse ploeg in hoog tempo afstand van de Haagse debutant. Aan het eind van de wedstrijd gaf het scorebord 90-64 aan. Emmanuel Nzekwesi was de grote man met 33 punten en 15 rebounds.

Zorg en Zekerheid Leiden begon enigszins gehandicapt aan het duel met The Hague Royals. Troy Koehler zit nog in de lappenmand, Michael Finke overstrekte zijn knie tijdens een training en de nieuwe aanwinst Riley LaChance is nog niet speelgerechtigd. Al vroeg tijdens het duel tegen de Haagse formatie haakte Romano Sibilo met een blessure af.

Zorg en Zekerheid Leiden opende met Giddy Potts, Marijn Ververs, Romano Sibilo, Luuk van Bree en Emmanuel Nzekwesi. The Hague Royals toonde zich niet geïntimideerd en zocht met verve de aanvallende rebound op. Tim Troussel tekende voor de eerste vijf Haagse punten, aan Leidse zijde was Potts goed voor de eerste acht punten, waaronder twee van zijn uiteindelijke zeven driepunters. Na vijf minuten kwam ook Ververs via twee vrije worpen op het scorebord: 10-8.

In de laatste drie minuten van het eerste kwart boog de Leidse ploeg een 12-13 achterstand om in een 23-15 voorsprong. Driepunters van Potts en Ververs alsmede een dunk van Nzekwesi zorgden voor deze voordelige marge.

Nzekwesi was on fire in het tweede kwart. Met negen punten op rij was hij verantwoordelijk voor een 32-17 voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden leek op weg naar een gemakkelijke zege, maar zo eenvoudig zou het niet worden. The Hague Royals kwamen door middel van een 10-0 run weer terug in de wedstrijd. Na de derde driepunter van Deividas Kumelis werd het verschil terug naar twee punten gebracht: 36-34. Het laatste woord voor de pauze was aan Nzekwesi, die in de eerste helft al goed was voor 16 punten en 9 rebounds. Zijn score bracht de ruststand op 38-34.

Luuk van Bree, die voor rust door drie persoonlijke fouten weinig minuten had kunnen maken, opende de tweede helft met een driepunter. Omdat Potts ook vrolijk door bleef knallen, liep Zorg en Zekerheid Leiden binnen vier minuten uit naar een 52-40 voorsprong. Een and-1 van De Jong, die weer 9 assists achter zijn naam kreeg, bracht de marge naar 16 punten: 62-46. Toch kwamen de Royals nog terug. Aan het eind van het derde kwart was het verschil teruggebracht naar 10 punten: 64-54.

Nadat de ploeg uit Den Haag via Eric Kibi de eerste score van het laatste kwart maakte, sloeg Zorg en Zekerheid Leiden toe. Nzekwesi dunkte een één-tweetje met De Jong af, Potts schoot opnieuw raak van downtown en nogmaals twee vrije worpen van Nzekwesi zorgden voor een gat van 15 punten: 71-56. Met nog vijf minuten te gaan bekroonde De Jong een steal met een fraaie dunk. The Hague Royals kon niet meer aanklampen.

De Leidse ploeg rende door naar een 90-64 overwinning door na de pauze maar liefst 52 punten aan te laten tekenen. Nzekwesi (33 punten) en Potts (25 punten via onder meer 7 driepunters) waren daar het meest verantwoordelijk voor. De tot speler van de maand januari gekozen Ververs had ook een leuke statline met 11 punten, 6 rebounds, 6 assists en 3 steals. Maar de efficiency score van Nzekwesi (41) was van uitzonderlijk hoog niveau.

Geert Hammink constateerde na afloop van de zesde overwinning op rij dat hij toch liever had gezien dat iedereen zo rond de 26-28 minuten zou kunnen spelen. Door de blessures en snelle foutenlast bij sommige spelers was het dit keer noodzaak dat vier spelers meer dan 30 minuten binnen de lijnen bleven. Een terugkeer van Finke, Koehler en het debuut van LaChance zouden de Leidse coach goed van pas komen.