85-70

Datum: zondag 9 januari 2022 · 15:00

ZZ Leiden stopt Den Bosch af

Zorg en Zekerheid Leiden heeft Heroes Den Bosch de eerste nederlaag toegebracht. De Bosschenaren hadden in de BNXT League nog geen nederlaag moeten incasseren in 14 duels. In een rommelige wedstrijd sloeg Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart toe. Via een ruststand van 44-37 werd het uiteindelijk 85-70 voor de Leidse formatie.

Heroes Den Bosch moest het stellen zonder Thomas van der Mars en Morgan Stilma, die allebei in het coronaprotocol zaten. Daarmee was de rotatie van Zorg en Zekerheid Leiden één man groter dan die van Heroes Den Bosch. Dat werd nog groter toen Shane Hammink na zeven minuten met twee technische fouten kon gaan douchen. Mede dankzij 11 punten van Einaras Tubutis stond de Leidse ploeg op dat moment met 19-15 voor. Maarten Bouwknecht benutte de vrije worp en uit het balbezit scoorde Luuk van Bree voor 22-15. Een dunk van Tubutis zorgde opnieuw oor een marge van zeven punten (24-17), maar een drietje van Austin Price bepaalde de stand na 10 minuten op 24-20.

Zorg en Zekerheid Leiden startte het tweede kwart goed. Via driepunters van Worthy de Jong (twee stuks) en Van Bree liep de Leidse ploeg uit naar een voorspring van 12 punten: 35-23. Dat betekende nog geenszins dat Heroes Den Bosch al verslagen was. Via enkele goede acties van Edon Maxhuni, die overigens ook tegen een technische fout opliep, kwam Heroes Den Bosch terug tot 38-33. Veel basketbal was er op dat moment nauwelijks, want het werd vooral een potje vrije worpen schieten. Verder dan dat liet de Leidse ploeg het niet komen. Beide formaties gingen rusten met een 44-37 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden.

In de eerste vier minuten van het derde kwart sloeg Zorg en Zekerheid Leiden toe. Asbjørn Midtgaard scoorde twee keer op rij, waarna Marijn Ververs en Arunas Mikalauskas doorkwamen met driepunters. Toen Mikalauskas ook nog een and-1 liet aantekenen en Tubutis ook nog even dunkte, was de stand opeens 59-39 en leek het duel eigenlijk al beslist. Clay Mounce zorgde met een dunk voor de tweede score van Heroes Den Bosch in dit kwart, maar Zorg en Zekerheid Leiden ging ook gewoon door. Via een acrobatische score van De Jong, een score van Midtgaard van dichtbij en een nieuwe driepunter van Mikalauskas liep het verschil op naar 25 punten: 66-41. Mede door een drietje van Maarten Bouwknecht werd het derde kwart afgesloten bij 69-48.

Over het derde kwart was coach Geert Hammink zeer te spreken, maar niet over het vierde kwart. Zorg en Zekerheid Leiden speelde wat lakser en maakte ook wat verdedigende fouten. Driepunters van Keime Helfrich en Mounce brachten het verschil terug tot 17 punten, maar verder dan dat liet Zorg en Zekerheid Leiden het niet komen. Midtgaard en de tot dan toe vrij onzichtbare Jhonathan Dunn wisten de basket makkelijk te vinden. Lange tijd schommelde de marge rond de 20 punten, maar de laatste scores waren voor de bezoekers. Met een 85-70 toonde Hammink zich content. Ook Erik Braal vond de nederlaag van zijn ploeg terecht. Er ging genoeg fout aan Bossche zijde dat het ook geen zin had om excuses aan te voeren.

Man of the match was zonder twijfel Tubutis. De 23-jarige Litouwse forward kwam door met 17 punten (tegen 63,6%), drie driepunters en 16 rebounds (6 aanvallend). Dat gaf hem een efficiency van 32. De breedte van Zorg en Zekerheid Leiden werd eens te meer zichtbaar met nog vier andere spelers in de dubbele cijfers: Mikalauskas 15, Midtgaard 13, De Jong 12 en Van Bree 11. Ververs deelde 9 assists uit. Buiten een reboundoverwicht (43 om 34) wist Zorg en Zekerheid Leiden het balverlies te beperken tot het acceptabele aantal van 12 stuks.

Door deze zege van Zorg en Zekerheid Leiden is het verschil met Heroes Den Bosch nu geslonken tot één punt. Bij een nederlaag krijg je immers ook een punt. De Leidse ploeg moet zich nu richten op de uitwedstrijd van donderdag in het Russische Perm voor de FIBA Europe Cup, daarna gevolgd door een double header voor de Basketball Cup (15 en 16 januari) tegen The Hague Royals.