114-68

Datum: woensdag 22 december 2021 · 20:30

ZZ Leiden sluit 2021 af met ruime zege

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de laatste wedstrijd van 2021 in winst omgezet. Aris Leeuwarden toonde voor rust weinig ontzag voor de regerend landskampioen en bleef goed volgen. In de tweede helft was er geen houden meer aan voor de Friezen. De Leidse ploeg speelde scherper en liep door naar een ruime 114-68 overwinning. Op 2 januari gaat de competitie weer verder.

Zorg en Zekerheid Leiden had het aanvankelijk lastig met Aris Leeuwarden. Vooral de snelle guards José Dimitri Maconda en George Brock waren in de 1 tegen 1 lastig af te stoppen. Net na de helft van het eerste kwart stond de Friese opponent met 11-15 voor in de Vijf Meihal. Een dunk van Maconda zorgde voor 13-17, maar Zorg en Zekerheid Leiden wist de stand met dank aan Asbjørn Midtgaard en Maarten Bouwknecht om te buigen naar 20-19. Via Ryan Logan sputterde Aris nog even tegen, maar een jumpertje van Luuk van Bree betekende 24-22 na 10 minuten spelen.

Na twee minuten spelen in het tweede kwart en een 26-26 tussenstand op de borden sloeg Zorg en Zekerheid Leiden een gaatje. Via Einaras Tubutis en Van Bree plaatste de Leidse ploeg een 8-0 run. Echt Aris op afstand zette lukte Zorg en Zekerheid Leiden nog niet. Halverwege genoot Zorg en Zekerheid Leiden een 49-41 voorsprong, maar daarmee was de formatie van Geert Hammink er nog niet.

In het derde kwart moest Aris zich langzaam gewonnen geven. De Friese selectie van coach Vincent van Sliedregt is niet diep genoeg om Zorg en Zekerheid Leiden te kunnen blijven volgen. Jhonathan Dunn en Worthy de Jong zorgden voor een gat van 14 punten. Driepunters van Tim Hoeve hielden Aris Leeuwarden nog even op de been, maar na scores van Dunn en Arunas Mikalauskas stond er opeens een gat van 20 punten op de borden: 77-57.

Bij Aris Leeuwarden was de pijp langzaam leeg gelopen. Tussen de tweede en zesde minuut van het vierde kwart plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een 15-0 run naar 96-62. Tubutis had de eer om het honderdste punt aan te laten tekenen. In de slotfase stond de Leidse ploeg met Worthy de Jong, Luuk van Bree, Kevin Jonathan, Jamayro de Windt en Quincy Tjon Affo binnen de lijnen. Zorg en Zekerheid Leiden viel niet stil en denderde door naar een 114-68 overwinning. De Windt kwam in korte tijd tot zijn hoogste score ooit in Leidse dienst, namelijk 7 punten. De Jong vijzelde na de pauze zijn assists nog even op van 2 naar 11. Dunn sloot het duel als topscorer af met 21 punten, Mikalauskas volgde hem op de voet met 16 punten, maar ook 6 rebounds, 7 assist, 4 steals en 2 blocks.