72-96

Datum: zaterdag 10 april 2021 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden schiet met scherp

Even mocht Donar hopen op een aardig resultaat tegen Zorg en Zekerheid Leiden, maar vanaf 13-13 na zes minuten spelen, rende de met scherp schietende Leidse ploeg (17 uit 33 driepunters!) weg naar een 15-33 kwartstand. Bij rust was het verschil al opgelopen tot 25 punten (33-58). Na drie kwarten gaf het scorebord bij 50-84 het grootste verschil in de wedstrijd aan. In het laatste kwart hoefde het allemaal niet meer zo en kon Donar de schade beperken tot 24 punten: 72-96. Overigens bracht dit resultaat wel een unicum met zich mee. Het is sinds de terugkeer van Zorg en Zekerheid Leiden op het hoogste niveau nog nooit gebeurd dat de Leidse ploeg alle competitiewedstrijden tegen Donar in winst wist om te zetten.

Zorg en Zekerheid Leiden voelt op de ranglijst de hete adem van Heroes Den Bosch in de nek. Om de Elite A als eerste af te sluiten en thuisvoordeel te hebben in alle series van de play-offs, mag er in Groningen geen fout gemaakt worden. In het begin liep Donar iets uit (10-6), maar de Leidse ploeg haakte net zo snel weer aan. Na iets meer dan vijf minuten kwam Riley LaChance binnen de lijnen. Leon Williams mocht beide ploegen dan nog naast elkaar zetten (13-13), maar daarna ging LaChance los. Binnen twee minuten schoot hij vier driepunters door de ring. Worthy de Jong strafte een onsportieve fout van Justin Watts af. Eén minuut voor het einde van het eerste kwart knalde Luuk van Bree ook nog een drietje raak. Met een lay-up bepaalde Marijn Ververs de stand na 10 minuten op 15-33.

Ook in het tweede kwart denderde de Leidse trein door. Binnen twee minuten was Michael Finke twee keer succesvol van afstand om het verschil boven de 20 punten te brengen. Onder aanvoering van Jarred Ogungbemi-Jackson en Willem Brandwijk deed Donar even wat terug. Met nog 3’39 te spelen, was het 28-43. Zorg en Zekerheid Leiden herstelde de marge vrij snel. Finke was goed voor zijn derde driepunter, Giddy Potts (te zien op een van de foto’s van FotoKlick Fotografie) droeg ook nog twee bommetjes aan. Na een aanvallende rebound van Ververs probeerde hij vanuit een kansloze positie te schieten. Niettemin haalde Ververs het maximale eruit door een fout uit te lokken en zijn twee vrije worpen raak te schieten voor een ongekende ruststand van 33-58. Als je 10 uit 15 driepunters raak schiet, wil dat ook wel lukken.

Onder impulsen van Thomas Koenis en opnieuw Ogungbemi-Jackson werd het verschil binnen twee minuten teruggebracht naar 20 punten. Niet voor lang echter, want binnen een minuut haalden Emmanuel Nzekwesi en Finke de trekker over van achter de driepuntslijn. Ondanks een gebroken vinger deed De Jong ook nog een bommetje in het zakje. Opmerkelijk was nog dat LaChance een minuut na zijn vijfde drietje naar de lijn mocht voor drie vrije worpen en deze allemaal miste. Diezelfde LaChance sloot het derde kwart met een raak drietje af om het grootste verschil op de borden te schieten: 50-84.

Met nog 7’24 te gaan, ging Potts na een fraaie score hard tegen de vlakte. De Amerikaan bleef lang liggen voordat hij aan de kant behandeld kon worden. Troy Koehler was zijn vervanger. Het was pas de tweede keer dat Koehler in actie kon komen. Even was de organisatie bij Zorg en Zekerheid Leiden weg en daar profiteerde Donar van door terug te komen tot 66-87 (12-0 run). Na de zevende rake driepunter van LaChance (uit 10 pogingen) kwam Koehler ook door met een drietje. Via een score uit de aanvallende rebound van Nzekwesi en één vrije worp van Finke stond er anderhalve minuut voor tijd weer een verschil van 30 punten op de borden: 66-96. Ondertussen had coach Geert Hammink de jonkies Jamayro de Windt, Mees van ’t Hoff en Romano Sibilo ingebracht. Uiteindelijk pakte Zorg en Zekerheid Leiden de overduidelijke winst met 72-96. De 17 rake driepunters waren net geen Leids record, want dat stond op 18.

Door deze zege behoudt Zorg en Zekerheid Leiden de koppositie met vier punten voorsprong op Heroes Den Bosch en acht punten voorsprong op Landstede Hammers en Donar. Er zijn nog maar twee wedstrijden te spelen, dus een eerste of tweede plaats is al zeker. Als Zorg en Zekerheid Leiden een van de laatste twee wedstrijden wint (komende zaterdag thuis tegen Heroes Den Bosch en 22 april uit tegen Landstede Hammers), dan gaat de Leidse ploeg de play-offs in met thuisvoordeel in alle series.