84-61

Datum: woensdag 17 november 2021 · 15:00
Locatie: Fenerbaçe Arena, Istanboel (Turkije)

ZZ Leiden redt het niet op eigen kracht

Zorg en Zekerheid Leiden moet enkele uren plaatsnemen in de wachtkamer. Om op eigen kracht de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup te bereiken, lukte woensdagmiddag niet. Tegen Bahcesehir College kon de Leidse ploeg één heeft meespelen, maar na rust werd het 84-61 voor de Turken. Mocht Iraklis woensdagavond van Mornar Bar winnen, dan gaat Zorg en Zekerheid Leiden door. Zo niet, dan is het Europese avontuur ten einde.

Het was misschien een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen tot nu toe. Natuurlijk was de kans klein dat Zorg en Zekerheid Leiden in Turkije zou winnen, maar het hielp ook niet dat een aantal spelers ziekjes aan de start verscheen. Arunas Mikalauskas kwam van de bank (Worthy de Jong startte in zijn plaats) en Maarten Bouwknecht moest Jamayro de Windt ook nog voor laten gaan.

Toch had Zorg en Zekerheid Leiden wel kansen. De Turken waren immers al geplaatst, maar verschenen niettemin in hun sterkste formatie. Na een driepunter van Worthy de Jong kwam de Leidse ploeg vier minuten voor het einde van het eerste kwart op een 11-14 voorsprong te staan. Meer Leidse scores kwamen er in dit kwart niet meer, waardoor Bahcesehir College het eerste kwart met een 18-14 voordelige marge kon afsluiten.

Twee drietjes van Jhonathan Dunn en twee dunks van Asbjørn Midtgaard gaven de Leidse ploeg weer nieuwe hoop. Midtgaard miste wel zijn bonus vrije worp, waarna De Jong op de van hem bekende manier een rebound uit de handen van een tegenstander trok en 27-30 liet aantekenen. De stevige doorduwende Ghanees Benjamin Bentil en de van de wedstrijd in Leiden nog bekende Jamar Smith schoten Bahcesehir alsnog naar een 40-36 ruststand. Pijnpunten waren de 9 turnovers en de 10 aanvallende rebounds van met name de sterke Oguz Savas.

In de eerste vier minuten na de pauze werd de wedstrijd eigenlijk al beslist. Zorg en Zekerheid Leiden kwam niet verder dan een driepunter van Dunn, terwijl de Turkse formatie 10 punten bijeen sprokkelde voor een 50-39 tussenstand. Einaras Tubutis (stilletjes een double double met 11 punten en 11 rebounds) en Dunn (topscorer met 14 punten) brachten de Leidse ploeg terug tot 52-44, maar daarna liep Bahcesehir College langzaam verder weg. Ook al kwam Midtgaard nog door met een stevige dunk, dat kon niet voorkomen dat Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart afsloot met een 64-46 achterstand.

In het laatste kwart kon Zorg en Zekerheid Leiden dat verschil natuurlijk niet meer goedmaken. De Jong liet zich nog wel even zien met twee dunks en opnieuw een chase down blok, dit keer op Smith. De Jong kon sowieso wel terugkijken op een goede wedstrijd met 11 punten, 7 assists, 4 steals en maar 1 keer balverlies. Op 4’45 van het einde tekende Tubutis nog voor 75-61, maar daarna viel Zorg en Zekerheid Leiden stil. Hammink gaf Kevin Jonathan en Quincy Tjon Affo nog de eerste Europese speeltijd. Mede door twee driepunters van Bentil werd het uiteindelijk 84-61 en mag de Leidse ploeg, die uiteindelijk afsloot met 24 turnovers, gaan afwachten wat Iraklis vanavond tegen Mornar Bar doet.