106-90

Datum: zaterdag 27 maart 2021 · 20:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

ZZ Leiden onderuit in klassieker

Zorg en Zekerheid Leiden heeft niet kunnen profiteren van de nederlagen van Donar en Landstede Hammers. De Leidse ploeg kwam er in Den Bosch nauwelijks aan te pas. Heroes Den Bosch pakte al in het eerste kwart een voorsprong van 12 punten. Vlak voor rust kwam Zorg en Zekerheid Leiden even terug tot op twee punten, maar al snel was het verschil weer opgelopen naar 10 punten. Na de pauze probeerde de ploeg van coach Geert Hammink het nog wel, maar het leed was al geschied. Door de 106-90 nederlaag is Heroes Den Bosch nu op vier punten van Zorg en Zekerheid Leiden gekomen.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam niet lekker uit de startblokken. De ploeg was niet in staat om het opportunistische spel van DeMario Mayfield te beantwoorden. De Amerikaan was goed voor 8 van de eerste 10 Bossche punten. Voor de Leidse formatie was het aanvallend vooral zoeken geblazen. Emmanuel Nzekwesi, normaal een bron van punten tegen hoge schotpercentages kreeg tegen de Bossche reuzen weinig kans en zou eindigen op zes rake schoten uit 19 pogingen. Ondanks de snelle start van de Bosschenaren bleef Zorg en Zekerheid Leiden nog bij door Marijn Ververs (driepunter) en scores van Giddy Potts en Worthy de Jong.

Tegen het einde van het eerste kwart was er al een gat ontstaan van 12 punten. Een driepunter van Nick King weet de schade tot negen punten te beperken: 27-18. Twee driepunters op rij van Riley LaChance en een and-1 van King zorgden ervoor dat de Leidse ploeg iets van de achterstand weet af te knabbelen. De fysiek spelende Jonathon Williams bood nog wat weerwerk. Op 2’32 voor de rust zorgde Nzekwesi voor 42-40 en een time-out voor Heroes Den Bosch. Dat had effect, want mede door drie aanvallende rebounds op rij kon Heroes Den Bosch de ruststand op 50-42 brengen.

Het woord rebounds staat synoniem voor het probleem van Zorg en Zekerheid Leiden deze avond. Voor de pauze pakte Heroes Den Bosch 10 aanvallende rebounds, waar de Leidse ploeg maar acht verdedigende rebounds tegenover zette. Dit leidde tot 13 second chance points voor rust. Die reboundverhouding werd er na de pauze niet beter op. Aan het eind had Heroes Den Bosch 44 rebounds, waarvan 19 aanvallende. Zorg en Zekerheid Leiden sloot af op 21 rebounds en maar 13 verdedigende. Al schiet je nog zo goed, met dit soort reboundverhoudingen is het wel erg lastig om te winnen.

In het derde kwart bleef Heroes Den Bosch vooral uit de pick & roll scoren. Toch kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer terug in de wedstrijd. Vijf punten op rij van Michael Finke en een dunk van Nzekwesi zorgden voor een 58-51 tussenstand. In de volgende aanval wordt een drie tegen één situatie niet goed uitgespeeld, waarna Miha Lapornik er een drietje in knalde en de Leidse formatie weer opnieuw kon beginnen. In deze fase liep Potts ook nog tegen een technische fout op. Zorg en Zekerheid Leiden speelde onrustig, daar hadden de Bosschenaren geen last van. Het verschil liep op naar 19 punten, maar De Jong schreef de laatste score van het derde kwart op zijn naam: 80-63.

In het vierde kwart probeerde Zorg en Zekerheid Leiden het met een zone. Daarmee werd de pick & roll van Heroes Den Bosch weggenomen en dat had succes. Ondanks een technische fout van de Leidse bank zorgden LaChance (22 punten) en King (24 punten) ervoor dat het verschil steeds kleiner werd. Met nog vier minuten te spelen schoot Potts een drietje raak voor 89-82. Aanvallend koos Zorg en Zekerheid Leiden vervolgens voor driepunters, die geen doel troffen. Heroes Den Bosch zette daar een 11-0 run tegenober en daarmee was het gedaan voor de Leidse ploeg. Bij 106-90 kon de derde nederlaag van dit seizoen genoteerd worden.

Als je zelf 90 punten weet te scoren, is daar niets mis mee. Maar verdedigend mag het wel een paar tandjes beter, want 106 punten tegen krijgen is te veel. Woensdag komt Landstede Hammers naar de Vijf Meihal. Dat is ook een ploeg die fel de aanvallende rebound in gaat en geregeld zoekt naar scores inside. De eerste plaats staat dan op het spel.