83-92

Datum: woensdag 3 november 2021 · 19:30
Locatie: Ivanofio, Thessaloniki (Griekenland)

ZZ Leiden blijft overeind in Griekenland

Zorg en Zekerheid Leiden houdt nog steeds uitzicht op het bereiken van de tweede groepsfase. De Leidse ploeg boekte een knappe 83-92 overwinning tegen BC Iraklis. Naaste concurrent Mornar Bar kon het niet bolwerken tegen Bahcesehir College. Dat is volgende week woensdag de tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden in de Vijf Meihal, een sleutelduel.

Zorg en Zekerheid Leiden bij de start nog wel even schakelen. Jhonathan Dunn stond klaar, maar er bleek een misverstand te zijn. Kevin Jonathan moest dus starten en werd bij het eerste fluitsignaal weer uitgewisseld. Het was Dunn die met twee driepunters op rij de Leidse ploeg de goede weg wees. Met een 16-21 voorsprong werd het eerste kwart in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden afgesloten.

Maarten Bouwknecht opende het tweede kwart met een driepunter. Langzaam liep Zorg en Zekerheid Leiden wat meer weg van de Grieken. Een actie van Worthy de Jong leek kort voor rust mis te lopen, maar de Leidse speler wist de bal terug te pakken en Asbjørn Midtgaard op maat te bedienen voor een dunk. Zo gingen beide ploegen rusten bij een 28-42 stand. Vooral de punten uit turnovers en fastbreaks gaven Zorg en Zekerheid Leiden het voordeel.

De eerste twee minuten na de pauze waren ook voor Zorg en Zekerheid Leiden. Via een driepunter van Marijn Ververs en een drive van Arunas Mikalauskas liep Zorg en Zekerheid Leiden naar de grootste voorsprong in de wedstrijd uit: 28-47.

Daarna nam Toney Douglas het heft in handen. De voormalige NBA-speler was voor rust nauwelijks in beeld (2 punten), maar dat veranderde na de pauze. Met vijf punten op rij leidde hij een 11-0 run in. Een dunk van Midtgaard maakte uiteindelijk een einde aan die run. Anderhalve minuut voor het einde van het derde kwart was Iraklis toch weer teruggekomen tot 49-54. Een driepunter van Mikalauskas en twee bommetjes van Luuk van Bree (de laatste in de buzzer) hielden Zorg en Zekerheid Leiden overeind: 52-63.

In het laatste kwart startte Zorg en Zekerheid Leiden niet sterk. De Grieken gooiden er een 10-0 run tegenaan. Dunn wist die run een halt toe te roepen, maar Iraklis was niet onder de indruk en nam met nog zeven minuten te gaan een 67-65 voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden leek te wankelen, maar de hulp kwam van Einaras Tubutis. Via een lay-up en een drietje zette de Litouwer de Leidse ploeg weer op voorsprong: 67-73, en moest Iraklis in de achtervolging.

Met nog vier minuten te spelen werd er een harde fout gemaakt op Mikalauskas. Na lang overleg besloot de arbitrage Ioannis Kouzeloglou te bestraffen met een onsportieve fout. Mikalauskas benutte één vrije worp, maar na de balinname kwam De Jong tot scoren: 71-78. De Grieken waren het spoor even bijster. Na een onsportieve fout van Douglas (23 punten) schoot De Jong vanaf de lijn 71-82 op het bord en waren er nog twee minuten te spelen. Een drietje van Ververs, die 12 punten scoorde, deed de Grieken nog meer pijn: 71-85.

Iraklis kwam nog één keer terug tot negen punten (79-88), maar een lay-up en een dunk van Tubutis zorgde voor genoeg afstand. Uiteindelijk pakte Zorg en Zekerheid Leiden de winst met 83-92.

Arunas Mikalauskas en Luuk van Bree werden topscorers met 15 punten. Jhonathan Dunn noteerde 14 punten. Ook Asbjørn Midtgaard zat met 13 punten in de dubbele cijfers, evenals Marijn Ververs met 12 punten. Worthy de Jong en Einaras Tubutis kwamen tot 9 punten. De Jong deelde ook nog 11 assists uit en dat is z’n een na hoogste aantal assists, want zaterdag tegen Apollo had hij er 12. Maarten Bouwknecht droeg 5 punten bij.