68-79

Datum: vrijdag 21 oktober 2022 · 20:30
Locatie: De Kooi, Bemmel

ZZ Leiden blijft ongeslagen

In het duel tussen twee van de drie nog ongeslagen ploegen in het Nederlandse deel van de BNXT League heeft Zorg en Zekerheid Leiden die status vast kunnen houden. Een 15-0 run tot besluit van het derde kwart bleek voldoende om de punten mee te nemen uit Bemmel en Yoast United de eerste nederlaag toe te brengen: 68-79. Roeland Schaftenaar kwam van de bank voor een double double met 15 punten en 10 rebounds.

Yoast United was het seizoen begonnen met drie opeenvolgende zeges (tegen Aris Leeuwarden, Basketbal Academie Limburg en Den Helder Suns). Zorg en Zekerheid Leiden was in elk geval gewaarschuwd om de zaken niet te licht op te vatten. Wesley Alcegaire en Deion Hammond wisten de basket meteen makkelijk te inden. Thomas Rutherford was net over de middenlijn verantwoordelijk voor twee steals. Zo liep de Leidse ploeg na een dunk van Rutherford uit naar 10-17. Toch was het twee minuten later weer gelijk. Via een drietje van Hammond en een inside score van Schaftenaar sloot de Leidse ploeg het eerste kwart met een 21-25 voorsprong af.

Erikas Venskus opende het tweede bedrijf met vijf punten op rij. Zorg en Zekerheid Leiden leek af te stevenen pop een makkelijke zege, zeker toen Maarten Bouwknecht en Hammond (die daarna niet meer zou scoren) voor 23-34 zorgden. Via routinier Mike Schilder slaagde Yoast United er in om weer aan te haken. Bij rust was de marge teruggebracht naar zes punten: 34-40.

Vier minuten na de pauze kwam Yoast United op voorsprong: 45-44. Met nog drie minuten te gaan was het in een wedstrijd waarin de punten duur waren, 50-48 geworden. Het duo Schaftenaar-Marijn Ververs nam de Leidse ploeg op sleeptouw. Ververs kwam door met een driepunter en twee rake vrije worpen. Schaftenaar noteerde zeven punten, waarvan zijn laatste score – een driepunter – de stand na drie kwarten op 50-63 bracht. Verdedigend deed Zorg en Zekerheid Leiden het als team goed.

De eerste vier minuten van het laatste kwart vielen alleen op doordat Zorg en Zekerheid Leiden vijf vrije worpen op rij miste. Yoast United kwam ook nauwelijks tot scoren, waardoor de marge ruim boven de 10 punten bleef. Met nog anderhalve minuut te speken zette Rutherford 62-79 op het bord, het grootste verschil in de wedstrijd. Tot ergernis van coach Doug Spradley liet Zorg en Zekerheid Leiden nog twee driepunters toe, waardoor er uiteindelijk een 68-79 op het bord kwam te staan.