84-83

Datum: zondag 30 oktober 2022 · 14:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

ZZ Leiden beloont eindsprint niet

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zondagmiddag de tweede wedstrijd in het nog prille seizoen met een nederlaag afgesloten. Zeven minuten voor tijd stond Landstede Hammers met 80-56 voor en leek de wedstrijd in Zwolle wel gespeeld. Dat was dus niet het geval. Landstede werd zes minuten zonder score gehouden, terwijl de Leidse ploeg maar liefst 25 punten op rij scoorde om met nog een minuut te spelen een 80-81 voorsprong te pakken. Het laatste schot van de wedstrijd was voor Maarten Bouwknecht, maar dat trof geen doel. Daardoor bleven de punten in Zwolle: 84-83.

In de openingsfase was Zorg en Zekerheid Leiden aanvankelijk de bovenliggende partij. Ondanks twee snelle persoonlijke fouten voor Thomas Rutherford en Wesley Alcegaire (beide Amerikanen waren zondagmiddag onzichtbaar) was het vooral Marijn Ververs die zijn ploeg op sleeptouw nam. De captain van de ploeg scoorde in de eerste helft 10 punten, maar verder dan een voorsprong van vijf punten wist de Leidse formatie niet te komen: 9-14. Met twee rake vrije worpen van Roeland Schaftenaar sloot Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart met een 28-25 voorsprong af.

In het tweede kwart werd al snel duidelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden te weinig mensen had die goed in de wedstrijd zaten. Daarnaast moesten zowel Maarten Bouwknecht (pink uit de kom) en Deion Hammond met blessures naar de kant. Luuk van Bree was tegen zijn derde fout aangelopen waardoor andere spelers de kar moesten trekken. Dat lukte niet. Twee minuten voor de pauze zat de Leidse ploeg nog in de wedstrijd (42-39), daarna nam Landstede Hammers het heft in handen.

Na de pauze (46-39) opende Landstede met vier driepunters op rij, waardoor de run op 16-0 kwam. Van Bree wist na een aanvallende rebound op zijn eigen schot de ban te breken. Landstede wist niet meer van ophouden en schoot met nog een paar driepunters een marge van meer dan twintig punten verschil op het bord: 66-43. Zorg en Zekerheid Leiden verloor dit kwart met 26-11 en keek tegen een 72-50 achterstand aan bij het begin van de laatste periode.

Landstede wist de voorsprong eerst nog uit te breiden tot 26 punten verschil (78-52), maar daarna begon de Leidse eindsprint. Hammond scoorde met een jumpertje en Erikas Venskus rondde een steal af met een dunk voor 80-56. Opeens sloot de Leidse verdediging en ging aanvallend het balletje beter rond. Venskus scoorde vijf punten in de 0-25 run en Hammond schoot zichzelf van 10 naar 20 punten. Een and-1 van Hammond bracht de stand op 80-79 met nog anderhalve minuut te gaan. Opnieuw scoorde Landstede niet, waarna Van Bree met een fade away Zorg en Zekerheid Leiden naar 80-81. Na een score van Ralf de Pagter bracht de wel weer spelende Bouwknecht de voorsprong terug naar de Leidse formatie. Coen Stolk zorgde met nog 4,8 seconden te gaan voor de naar later bleek winnende score. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg nog wel een kans. Eerst maakte Boyd van der Vuurst de Vries een slimme fout op Bouwknecht, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw de bal aan de zijlijn kreeg met nog twee seconden te spelen. In die tijd lukte het de ploeg om niet meer te scoren, zodat de beloning voor de ongekende eindsprint uitbleef.

Deion Hammond werd topscorer met 20 punten, Marijn Ververs had er 18 en Erikas Venskus 16.