99-78

Datum: zondag 11 oktober 2020 · 14:30
Locatie: Topsportcentrum, Rotterdam

Zware nederlaag ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede competitiewedstrijd niet in winst weten om te zetten. De Leidse ploeg moest net als tegen Den Helder Suns een flink aantal driepunters toestaan. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord bleef afwerken tegen een hoog percentage. De Leidse ploeg stond na het eerste kwart nog wel voor, maar moest daarna de Rotterdammers snel laten lopen. Uiteindelijk werd het 99-78. Voor het eerst in haar bestaan verloor Zorg en Zekerheid Leiden de eerste twee competitiewedstrijden van het seizoen.

Het wil nog niet vlotten bij Zorg en Zekerheid Leiden. De Leidse ploeg, die het nog steeds zonder Luuk van Bree moet stellen, kende een goede start. Michael Finke kwam sterk uit de startblokken en stond na tien minuten spelen al op 14 punten, waarvan drie van buiten de driepuntscirkel kwamen. Aan Rotterdamse zijde werd er ook makkelijk van ver gescoord, waardoor de Leidse voorsprong na het eerste kwart 25-28 bedroeg.

Dat scorende ritme wist Zorg en Zekerheid Leiden niet vast te houden. Een aantal spelers zat totaal niet in de wedstrijd, waardoor er te veel druk op de schouders van anderen werd gelegd. Door een score van Desure Buie en Emmanuel Nzekwesi kwam de Leidse ploeg nog wel op een 25-32 voorsprong te staan, maar daarna plaatste Zeeuw & Zeeuw Feyenoord een 14-2 run en moest Zorg en Zekerheid Leiden in de achtervolging. Halverwege was de schade nog te overzien: 45-41. Naast Finke zat de beresterke Nzekwesi ook al in de dubbele cijfers.

In het derde kwart moest de Leidse ploeg pas op de plaats maken. Maar liefst acht driepunters (van vijf verschillende spelers) schroeiden het Leidse netje. Binnen vier minuten was de Rotterdamse voorsprong opgelopen naar tien punten en daar bleef het niet bij. Na drie keer tien minuten was het al 77-62.

Nzekwesi bleef in het vierde kwart een roepende in de woestijn. De noeste werker werd Leids topscorer met 21 punten. Even leek de nederlaag wel heel fors uit te vallen toen het scorebord drie minuten voor tijd 97-71 aangaf. Een drietje van B.J. Stith bracht de eindstand op 99-78. De laatste Rotterdamse aanval om de grens van honderd punten te doorbreken leverde niets meer op.

Na twee verliespartijen op rij heeft de coaching staff heel wat huiswerk meegekregen. Verdedigend is het nog niet wat het moet zijn als je in twee wedstrijden 203 punten tegen krijgt. Vooral van buiten de driepuntscirkel is het vaak raak voor de opponenten. Den Helder drukte 19 drietjes af tegen 61%, Feyenoord was zondagmiddag 17 keer succesvol tegen 57%. Daar zal wat op verzonnen moeten worden.

Aanvallend is het spel ook nog niet gestroomlijnd, wat ook te maken kan hebben met het wegvallen van Van Bree, waardoor er toch iets anders gespeeld moet worden. Normaal gesproken zou je met 102 en 78 punten wedstrijden kunnen winnen, maar zeker vandaag tegen de ploeg uit Rotterdam is het nog te veel zoeken naar elkaar. Niettemin deelde Buie 8 assists uit en zat De Jong op 4 (in slechts 24 minuten speeltijd).

Komende zaterdag krijgt Zorg en Zekerheid Leiden de kans om van de nul af te komen, wanneer het in de eigen Vijf Meihal mag aantreden tegen het eveneens nog puntloze Almere Sailors.