72-87

Datum: zondag 7 maart 2021 · 16:00
Locatie: De Schaapskooi, Bemmel

Zakelijke zege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Bemmel een zakelijke overwinning geboekt. De Leidse ploeg heeft geen seconde op achterstand gestaan. Met drie spelers (Giddy Potts, Riley LaChance en Worthy de Jong) in de twintig punten werd het gemis van Emmanuel Nzekwesi ruimschoots gecompenseerd. Via een ruststand van 30-43 boekte Zorg en Zekerheid Leiden de negende overwinning van het seizoen met 72-87.

Yoast United is nog in een felle strijd voor een plekje in de Elite A verwikkeld. Een zege tegen Zorg en Zekerheid Leiden zou de ploeg uit Bemmel goed uitkomen, maar daar was weinig van te merken. Voor de Leidse ploeg is puntenverlies natuurlijk niet gewenst, want de nu behaalde punten blijven straks in de Elite A gewoon meetellen.

Via Luuk van Bree en Worthy de Jong kwam Zorg en Zekerheid Leiden meteen op voorsprong. Nadat Giddy Potts twee drietjes op rij door de ring liet glijden, was de voorsprong al opgelopen, ook al speelde de Leidse ploeg ietwat slordig in de aanval. Yoast United kwam nog één keer terug tot 1 punt, maar na een dunk van Nick King werd het eerste kwart met een 11-16 voorsprong afgesloten.

Vijf punten op rij van Riley LaChance, vroeg in het tweede kwart, leidde meteen tot een time-out van Matthew Otten. LaChance was in dit kwart trouwens on fire, want de kleine Amerikaan was in dit kwart goed voor 12 punten. Langzaam bouwde Zorg en Zekerheid Leiden de voorsprong uit. Twee bommetjes van King hielpen daarbij wel. Met een 30-43 stand gingen beide ploegen rusten.

Marijn Ververs zou na de pauze niet meer binnen de lijnen komen. Even leek de ploeg uit Bemmel zich terug te vechten: 37-44. Zorg en Zekerheid Leiden herstelde zich snel. De Jong knalde eerst een drietje raak en ontfutselde in de daaropvolgende aanval de bal van Matthew van Tongeren voor een eenvoudige lay-up. Van Tongeren was furieus en werd getrakteerd op een technische fout, waardoor het verschil weer boven de 10 punten kwam. Michael Finke werd nog fraai aangespeeld door de makkelijk passende King voor 41-54. Yoast United kon vooralsnog geen run inzetten, zodat de Leidse ploeg met een 51-63 voorsprong aan het laatste kwart begon.

King opende meteen al met een dunk over de baseline. LaChance gooide vervolgens ook nog raak voor 51-67, net als gevolg dat Otten al binnen een minuut naar een time-out moest grijpen. Een drietje van De Jong betekende een gat van 18 punten (52-70), maar daarna deed Yoast United even iets terug. De thuisploeg kwam terug tot 63-72. Zorg en Zekerheid Leiden liet zich niet van de wijs brengen en pakte de draad weer op met scores van LaChance en achtereenvolgende dunks van King en Finke. Ook Potts drilde nog drie drietjes door de ring, zodat de eindstand op 72-87 kwam te staan.