96-81

Datum: zaterdag 4 januari 2020 · 20:00

Wervelende start helpt ZZ Leiden op weg

Zorg en Zekerheid Leiden was niet van plan zich te laten verrassen door Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De Leidse ploeg was klaar om te spelen, de Rotterdammers niet. De bezoekers konden het Leidse tempo in de eerste tien minuten niet bijbenen. Het frivool spelende Zorg en Zekerheid Leiden denderde door naar een 36-12 zege. Daarna kwamen de Rotterdammers wel wat beter in de wedstrijd, maar dat was bij lange na niet genoeg om de winst te pakken. Bij 96-81 kwam de wedstrijd ten einde en is Zorg en Zekerheid Leiden de Rotterdammers op de ranglijst gepasseerd.

Voor aanvang van het duel tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball werden eerst nog twee spelers in het zonnetje gezet. Nuni Omot was door de Leidse fans uitgeroepen tot Speler van de Maand December. Ook Worthy de Jong werd naar voren geroepen. Sportjournalist Leon Kersten had een poll opgezet om te bepalen wie de Speler van het afgelopen Decennium moest worden. Worthy de Jong kreeg de meeste stemmen.

Het was diezelfde De Jong die via een vrije worp het eerste punt voor Zorg en Zekerheid Leiden op het bord zette. Na een bommetje van Drago Pasalic antwoordden de bezoekers nog met een drietje van Keyshawn Woods. Jarvis Williams scoorde in the paint en daarna was het tijd voor Braxton Huggins om te shinen. Met zeven punten op rij bracht hij de stand binnen drie minuten op 13-3 en zag Toon van Helfteren zich genoodzaakt om een time-out te nemen.

Een nieuwe driepunter van Huggins, een dunk van Williams en een lay-upje van Pasalic zorgden voor 20-3. Pas daarna slaagde Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball erin om iets terug te doen. Toch was het hoogstandje in deze fase voor een alley-oop pass vanaf de middenlijn naar Williams voor 22-7. De Jong dropte nog even twee bommetjes en zo liep het verschil al op tot boven de twintig punten: 28-7. Op drie minuten voor het einde van het eerste kwart greep Van Helfteren al naar zijn tweede time-out.

Acht punten op rij van Omot bepaalden de stand na tien minuten op 36-12. Een onwaarschijnlijk grote voorsprong voor de Leidse formatie die messcherp speelde. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal kon het niet bijbenen, liet Van Helfteren na de wedstrijd ook weten.

Via een drietje van Marijn Ververs was het verschil in het tweede kwart binnen een minuut opgelopen naar 29 punten: 41-12. De Rotterdammers plaatsten daarna een 5-0 run om het verschil iets terug te brengen, maar de Leidse formatie reageerde alert. Van binnen werd makkelijk gescoord en dat bood Pasalic maar weer eens de ruimte voor een driepunter. Hierdoor gaf het scorebord halverwege het tweede kwart al 50-23 aan. Hierna brak een fase aan waarin de Leidse ploeg wat slordiger ging spelen. De Rotterdammers profiteerden daarvan, maar konden een grote achterstand bij rust niet voorkomen: 57-35.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord kwam goed uit de kleedkamer. Via twee goed uitgespeelde driepunters van Coen Stolk en Quentin Snider was het opeens 57-41. Rolf Franke onderkende het gevaar en haalde zijn manschappen direct naar de kant. De Leidse ploeg zocht weer de weg naar de ring (vrije worpen van De Jong en Williams) en als daar te veel op geholpen werd, dan was daar Pasalic met zijn derde en later vierde driepunter. Het verschil werd weer snel boven de twintig punten getild. Het in groten getale opgekomen publiek kreeg waar voor zijn geld. Zeker toen Huggins een alley-oop pass van Tayler Persons hard door de ring dunkte: 68-45 halverwege het derde kwart.

Daarna brak een periode aan waarin het voor beide ploegen moeilijk was om tot scoren te komen. Zo wisten de Rotterdammers in de laatste vijf minuten maar één punt (een vrije worp van Austin Lawton drie seconden voor het einde van kwart drie) te scoren. Zorg en Zekerheid Leiden bracht daardoor de score na drie kwarten op 77-49.

Williams opende de score in het vierde kwart en bracht daarmee het maximale verschil van dertig punten op de borden. Op assist van Huggins kwam Williams kort daarop ook nog door met een alley-oop dunk. Aan Rotterdamse zijde bood Woods verreweg de meeste tegenstand. In het laatste kwart tekende de Amerikaanse forward voor 20 van zijn 34 punten. Meer kwamen er niet, want hij kon met vijf persoonlijke fouten de bank voortijdig opzoeken.

Zorg en Zekerheid Leiden geloofde het daarna ook wel. Af en toe werd er geloerd op een hoogstandje, maar dat zat er niet meer in. Huggins voerde zijn scoretotaal nog wel op tot 27 punten, waarmee hij topscorer werd bij de Leidse ploeg. Persons flirtte nog met een triple double, maar haalde die unieke score net niet: 8 punten, 8 rebounds en 11 assists. Na Huggins werd Pasalic met 16 punten de tweede scorer van de Leidse ploeg.

Door de 96-81 zege is Zorg en Zekerheid Leiden nu Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal op de ranglijst voorbijgegaan. Een Nederlands spreekwoord zegt dat een goed begin het halve werk is. Voor Zorg en Zekerheid Leiden ging dat zaterdagavond zeker op.