Datum: zaterdag 15 februari 2020 · 13:45
Team: U16
Locatie: Van Zweedenhal, Rijswijk

U16 wint in Rijswijk van Lokomotief

Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdag de altijd lastige uitwedstrijd tegen Lokomotief doorstaan. Met nog zeven minuten te spelen en een achterstand van 74-69 ging het gas open en kon het team alsnog vrij eenvoudig de overwinning mee naar Leiden nemen: 81-105.

De openingsfase was voor de Leidenaren. Het begon sterk aan de wedstrijd en pakte al snel een 2-7 voorsprong. Het kon helaas de voorsprong niet verder uitbouwen tegen het stugge Lokomotief. Dat Zorg en Zekerheid Leiden slechts 4 uit 10 vrije worpen raakte, droeg hier ook niet aan bij. De laatste minuut van het eerste kwart was erg slordig. Door balverlies aan Leidse zijde gaven de Leidenaren Lokomotief de kans om fastbreaks te lopen. Mede hierdoor kon Lokomotief de voorsprong pakken na 10 minuten spelen: 20-19.

Even leek Zorg en Zekerheid Leiden halverwege het tweede kwart wat lucht te hebben bij een voorsprong van 24-30. In plaats van dat het doorzette, liet het Lokomotief middels een 9-1 run weer de voorsprong pakken: 33-31. Een time-out aan Leidse zijde was nodig om de boel weer op scherp te zetten. Dit hielp, want de Leidse formatie ging rusten met een 38-44 voorsprong.

De tweede helft werd goed begonnen. Al snel wist Zorg en Zekerheid Leiden zijn voorsprong uit te bouwen naar 40-50. De fase die hier op volgde, was echter een contrast met de eerste deel van dit kwart. Middels een 13-0 run van Lokomotief gaf het de voorsprong weg en stond het plots met 53-50 achter.

Tot zeven minuten voor tijd keken de Leidenaren continu tegen een achterstand van 5 á 6 punten aan. Met nog zeven minuten en een achterstand van 74-69 vonden de Leidenaren het wel genoeg. Waar Lokomotief in intensiteit flink afzwakte, konden de Leidenaren dit wel volhouden. In de slotfase hadden de Leidse jongens maar liefst 8 steals en 13 aanvallende rebounds. Mede hierdoor kon het in het laatste kwart 43 punten bijschrijven. Hierdoor stond er een iets geflatteerde overwinning van 81-105 op het scoreboard.

“De jongens hebben gevochten tot het einde”, aldus hoofdcoach Wouter Hoogeveen. “De uitwedstrijden tegen Lokomotief zijn altijd lastig, zo ook deze keer. Ondanks dat we op een gegeven moment tegen een achterstand aankeken, bleven wij gewoon spelen en raakten we niet in paniek. Net als vorige week in Zwolle hebben we laten zien niet snel zenuwachtig te worden van een achterstand en is het team in staat een wedstrijd in positieve zin te kantelen. Dat zegt veel over het karakter van dit team. Dat is een compliment waard.”