Datum: zondag 13 februari 2022 · 16:30
Team: U16
Locatie: Sportzaal Houtkwartier, Leiden

U16 revancheert zich tegen Heroes Den Bosch

Na de mooie overwinning op Landstede Zwolle, moest het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden op zondag 13 februari wederom aan de bak tegen de nog ongeslagen koploper Heroes Den Bosch opnemen. Het beloofde een spannende en leuke pot te gaan worden. Aangezien de mannen tot nog toe (met een minimaal verschil) alleen nog maar van Heroes Den Bosch hebben verloren, waren zij gebrand om het dit keer goed te maken. En met succes: via kwartstanden 26-25, 43-39 en 60-55 won het Leidse team uiteindelijk met 79-72.

Waarbij Zorg en Zekerheid Leiden tegen Zwolle nog een aantal spelers mistte, kon het dit keer eindelijk nagenoeg compleet zijn. Alleen Cid van Timmeren ontbrak nog. Loek van Zeil opende namens Zorg en Zekerheid Leiden de wedstrijd met een driepunter. In het eerste kwart was meteen te zien dat de Leidse mannen gebrand waren op een revanche na de verloren wedstrijd in Den Bosch. Waarbij het spel in Den Bosch niet uit de verf kwam, en meteen in het eerste kwart tegen een grote achterstand aankeek, gebeurde het dit keer niet. Bij de score van Luuk Kuiper (8-3) was er een eerste kleine gat geslagen. Helaas konden de mannen dit niet doorzetten en bleven beide teams aan elkaar gewaagd: 26-25 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

Het tweede kwart begon de Leidse formatie voort vaardig en snel spel werd goed gecombineerd met mooie aanvallen. Beide teams gaven elkaar weinig ruimte toe en gingen er vol voor. Via scores van Steijn Luykx, Luuk en Radvilas Abrasonis wist Zorg en Zekerheid Leiden wederom een kleine voorsprong op te bouwen: 35-27. Wederom wisten de mannen dit niet door te zetten, maar eindige het tweede kwart met een minimale voorsprong voor de Leidse mannen: 43-39.

Loek opende namens de Leidse formatie wederom met een driepunter de tweede helft. Waarin Zorg en Zekerheid Leiden in het eerste en tweede kwart stabiel speelde, begonnen de mannen het derde kwart (na de driepunter) allesbehalve goed. Er was geen ballmovement meer en er werden onnodige turnovers gemaakt. Met nog geen twee minuten op de klok in dit kwart, denderde Heroes met een 8-0 run door (46-47) en moest coach Hong-Ching in een time-out vluchten om de mannen weer scherp te krijgen. Dit heeft goed uitgepakt, want de mannen kregen weer grip op de wedstrijd. Er zat weer ballmovement in het spel, er werden stops gemaakt en via mooie scores van Luuk en Loek nam de Leidse formatie weer de leiding (56-49). Toch was Zorg en Zekerheid Leiden niet in staat om ver uit te open en eindigde het derde kwart met wederom een minimale voorsprong: 60-55.

In het laatste kwart werd de verdediging aangetrokken en breidde de Leidse mannen de voorsprong uit naar 9 punten (66-57), waardoor Heroes Den Bosch in een time-out moest vluchten. Aanvankelijk leek het erop dat dit geen invloed had, want Zorg en Zekerheid Leiden pakte ditmaal wel door. Niet veel later bij de stand van 74-62 in het voordeel van de Leidse formatie moesten de Bosschenaren wederom in een time-out vluchten. Via wat scores over en weer won Zorg en Zekerheid Leiden de wedstrijd verdiend met 79-72.

“Complimenten aan mijn team. Een hele goede overwinning”, aldus coach Hong-Ching. “Het is niet makkelijk om na de corona-break meteen de tweede wedstrijd tegen Heroes Den Bosch te spelen. Maar de jongens hebben het heel goed gedaan. Er werd hard en goed verdedigd en aanvallend zag het er bij vlagen erg goed uit. We hebben na een lange tijd van niet basketballen een goed niveau gehaald.” Ondanks deze goede overwinning, ziet coach Hong-Ching logischerwijs voldoende verbeterpunten. “We moeten leren defensive possesions af te maken. Er wordt hard verdedigd, maar dan zijn we aan het einde van de possesion slordig in de verdedigende rebounds. Daarmee hou je zo’n team als Heroes Den Bosch in de wedstrijd. Verder is en blijft het een verbeterpunt dat wij in slechtere momenten van de wedstrijd ballmovement behouden. Op het moment dat we het wat moeilijk hebben, worden wij statisch en willen wij het teveel in ons eentje gaan oplossen.”

Scores: Luuk Kuiper 23, Loek van Zeil 20, Steijn Luykx 12, Eise van Wayenburg 9, Thomas Ruijsenaars 6, Wessel Vankan 5 en Radvilas Abrasonis 4.