Datum: zondag 24 november 2019 · 17:00
Team: U16
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U16 rent UBALL van het veld

Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft mede doordat het 52 punten scoorde uit transitie het Utrechtse UBALL van het veld gelopen. Via een ruststand van 68034 werd er uiteindelijk met 125-61 wederom gewonnen.

De Leidenaren begonnen de wedstrijd niet helemaal scherp. De eerste twee schotpogingen waren weliswaar fantastische opties, maar werden toch gemist. Mede hierdoor keek Zorg en Zekerheid Leiden na drie minuten tegen een kleine achterstand aan: 4-5. In de minuten daarna mocht UBALL te makkelijk scoren en werd de rebound niet goed genoeg gecontroleerd door de Leidse jongens. Nadat er halverwege het eerste kwart een voorsprong op het bord stond van 16-11, vonden de mannen het genoeg. De verdediging werd aangetrokken waaruit er in transitie geweldige combinaties werden gevonden. Het team sloot het kwart af met een run van maar liefst 25-2, waardoor er ineens een voorsprong van 41-13 op het scoreboard stond aan het eind van het eerste kwart.

Het tweede kwart was een stuk slordiger. Waar het team in het eerste kwart slechts twee turnovers had, kwam het dit kwart op een totaal van zeven. Ook hier leek er de eerste drie minuten de spreekwoordelijke deksel op de ring te zitten. Er werd in dit tijdsbestek slechts éénmaal gescoord. Waar de verdediging een groot deel van het eerste kwart prima verzorgd was, mocht UBALL dit kwart maar liefst 21 punten bijschrijven. Hierdoor mochten beide teams rusten met een stand van 68-34.

Het was duidelijk dat de verdediging aangescherpt moest worden. Hier is tijdens de rust nadrukkelijk over gesproken. Bij de start van het derde kwart leek dit niet helemaal duidelijk te zijn overgekomen. UBALL opende het kwart met een 4-10 run. Makkelijke scores volgden elkaar op. Zo kwam UBALL bij een stand van 72-44 binnen de 30 punten. Een time-out was nodig aan Leidse zijde om nogmaals de verdedigende afspraken te benadrukken. Dit hielp, want het team stoomde richting het eind van het kwart naar een 102-49 voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden eindigde het kwart zodoende met een 30-5 run, waarin er met hoge intensiteit werd gespeeld.

Het laatste kwart was puur een formaliteit. Dit was geen hoogstaand deel van de wedstrijd, ook al werd er wel aan het team meegegeven dat ze er voor zich zelf alles uit moesten halen. Het kwart werd wel winnend afgesloten, namelijk: 23-12. Zodoende konden de Leidenaren de volgende overwinning beschrijven. Eindstand: 125-61.

“Als coachingstaf hebben we goede dingen gezien deze wedstrijd”, aldus coach Wouter Hoogeveen. “Vooral de transitie was vandaag erg goed verzorgd. We scoorde in de eerste drie kwarten maar liefst 50 punten uit transitie. Hier werden er in het laatste kwart slechts twee aan toegevoegd. Mede hierdoor merkte je aan alles dat dat laatste kwart meer een formaliteit was. Dat moet er uit, want ik vind dat we er naar moeten streven 40 minuten te domineren.”