Datum: zondag 1 december 2019 · 17:00
Team: U16
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U16 ook te sterk voor Apollo

Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft afgelopen zondag vrij eenvoudig Apollo Amsterdam aan de kant gezet. Na een ruststand van 61-21 werd er uiteindelijk gewonnen met 129-66.

De start van de wedstrijd was ietwat twijfelachtig aan beide kanten. Veel schoten werden over en weer gemist. Na de eerste rommelige vier minuten stond er een score van 7-7 op het bord. Vervolgens werd er aan Leidse zijde dusdanig goed verdedigd, dat de ploeg mede daardoor een 17-0 run neerzette. Het kwart werd uiteindelijk afgesloten met een 31-13 voorsprong.

In het tweede kwart werd er verdedigend nog een schepje bovenop gedaan. Tot drie minuten voor rust stoomden de Leidenaren door naar een voorsprong van 48-15. Zelf kwam de ploeg wat moeizamer tot scoren. Ondanks dat het vaak de juiste opties wist te vinden in de aanval, werden er makkelijke schoten gemist door de Leidse jongens. De laatste anderhalve minuut tot rust werd het gaspedaal nog eens opengetrokken. Via mooi transitiespel breidden de Leidenaren hun voorsprong uit naar 61-21 bij rust.

De tweede helft was het verdedigend een stuk minder aan de kant van Zorg en Zekerheid Leiden. Waar het in de eerste helft slechts 21 punten tegen kreeg, waren dat er maar liefst 45 in de tweede helft. Het derde kwart begon zonder genoeg focus. Zorg en Zekerheid Leiden leed te veel onnodig balverlies, waardoor er heel slordig werd gespeeld en Apollo de mogelijkheid had om makkelijke scores te maken. Ook de verdedigende rebound werd minder goed gecontroleerd. Apollo mocht meer aanvallende rebounds pakken in dit kwart dan de eerste helft bij elkaar. Eind kwart drie stond er een score op het bord van 94-48.

Voor het laatste kwart hadden de Leidenaren de taak meegekregen om de verdediging weer aan te scherpen. Dit pakten de jongens goed op. Na vijf minuten in dit slotkwart had Apollo slecht 4 punten gescoord. Op die manier zette het team Apollo op een nog grotere afstand, namelijk 118-52. Dit kon helaas niet vastgehouden worden, waardoor de wedstrijd uiteindelijk eindigde in een 129-66 overwinning.

“Vandaag hebben we een groot deel van de wedstrijd goed verdedigd”, aldus coach Wouter Hoogeveen. “Je ziet dat als dit team verdedigend veel energie levert en zijn taken uitvoert, we vervolgens dodelijk kunnen zijn in de transitie. Het is de bedoeling dat we dit de komende periode alleen nog maar gaan uitbouwen.”

Volgende week wordt er gespeeld tegen het sterk spelende Donar, dat momenteel de derde plek op de ranglijst inneemt. Overigens heeft Zorg en Zekerheid Leiden het protest van de ‘verloren’ wedstrijd tegen BAL, de wedstrijd die vorige maand gespeeld is, gewonnen. De bond heeft besloten dat de wedstrijd opnieuw gespeeld moet worden. Dit betekent tevens dat Zorg en Zekerheid Leiden U16 zijn ongeslagen status weer terug heeft.