Datum: zaterdag 16 november 2019 · 16:30
Team: U16
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U16 naar halve finale beker

Nadat het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden vorige week voor de competitie naar Den Helder mocht afreizen, mocht het dit weekend datzelfde Den Helder ontvangen, dit maal voor de kwartfinale van de beker. Waar het vorige week slechts met 63-79 won, wisten de Leidenaren dit keer met 94-42 te winnen en zo de halve finale van de beker te bereiken.

Zorg en Zekerheid Leiden begon de wedstrijd sterk. Na een and-1, een lay-up en een driepunter vluchtte BV Noordkop al na twee minuten in een time-out. Na deze minuut overleg kwamen de jongens van Den Helder een aantal keer makkelijk door de Leidse verdediging heen. Na een opening van 10-0 voor de Leidenaren, had het Den Helder toch weer de mogelijkheid gegeven aan te sluiten. Het kwart werd slechts met een voorsprong van 20-15 afgesloten.

De Leidenaren waren in de eerste acht minuten van het tweede kwart oppermachtig. Bij een stand van 26-15 wist Den Helder na een minuut spelen zijn enige score te maken in deze acht minuten. De zeven minuten die daar op volgden, verdedigde Zorg en Zekerheid Leiden erg goed. Het dwong steals en slechte schoten af en controleerde de rebound uitstekend. Pas bij een stand van 39-17 en nog twee minuten te spelen in het tweede kwart kon BV Noordkop voor het eerst weer twee punten bijschrijven. Beide teams mochten uiteindelijk de kleedkamer opzoeken met een 43-24 ruststand.

Ook in het derde kwart werd er goed verdedigd door de Leidse jongens. Daarnaast vond het team een aantal keer makkelijk opties uit fastbreaks. Dit kwart had Zorg en Zekerheid Leiden zelfs geen enkele turnover, wat duidt op heel gecontroleerd basketbal. Als het team dan ook nog eens 66% vanuit het veld schiet, is er voor tegenstanders weinig tegen in te brengen. Zodoende konden de Leidenaren na een kwartstand van 31-8 de voorsprong vergroten naar 74-32.

In het laatste kwart zakte de energie wat in, maar dit kwart was meer een formaliteit. Heel lang leek Zorg en Zekerheid Leiden BV Noordkop onder de 40 punten te houden, maar in de laatste anderhalve minuut wisten de jongens uit Den Helder nog twee driepunters te scoren. Hierdoor werd de eindstand bepaald op 94-42.

“Vandaag hebben we, op het eerste kwart na, vooral erg goed verdedigd”, aldus coach Wouter Hoogeveen. Dat we een Final Four kandidaat als Den Helder slechts 42 punten laten scoren, is een compliment waard naar de ploeg. Daarnaast speelden we, meer dan de laatste weken, als team en deelden we de bal meer met elkaar. Hier moeten nog steeds flinke stappen in gemaakt blijven worden, maar dit is weer een stap vooruit.”