63-93

Datum: dinsdag 14 mei 2019 · 20:00

Seizoen ZZ Leiden ten einde

Het seizoen voor Zorg en Zekerheid is dinsdag tot een einde gekomen. De Leidse ploeg, zonder Mohamed Kherrazi, probeerde nog wel een vierde wedstrijd te forceren, maar de marge bij rust was te beperkt: 33-32. Na de pauze zag je de krachten langzaam wegvloeien bij de Leidse spelers. Donar maakte het karwei gedecideerd af: 63-93.

Met een mannetje minder in de rotatie moest het voor Zorg en Zekerheid Leiden wel erg meezitten om toch nog een overwinning op Donar te boeken. Niettemin waren de Leidse fans weer massaal naar de Vijf Meihal gekomen. Ook een groot aantal supporters van Donar was aanwezig en dat maakte dat er weer een leuke sfeer in de snikhete hal ontstond.

Zorg en Zekerheid Leiden begon sterk aan het duel. Maurice Watson Jr. knalde er een drietje in en Kenneth Simms gaf zijn eerste score in deze serie wat extra glans door de bal door de ring te dunken. Simms was overigens erg actief in de openingsfase, want binnen drie minuten dunkte hij nog een keer: 7-4. Simms zou uiteindelijk op 9 punten eindigen, maar daar had hij wel 15 schoten voor nodig.

Na de 7-6 van Thomas Koenis (een harde dunk) sloeg Zorg en Zekerheid Leiden via een and-1 van Clayton Vette en twee rake vrije worpen van Darius Thompson een gaatje naar 12-6. Een and-1 van Simms en een lay-up van Vette brachten de stand op 17-8. Toch waren de laatste minuten van het eerste kwart voor Donar, dat de schade wist te beperken tot 19-15.

In het begin van het tweede kwart was Watson twee keer succesvol van downtown, maar Donar bleef erin hangen: 25-20. Na een technische fout van Shane Hammink benutte Vette de toegekende vrije worp, gevolgd door een driepunter van Worthy de Jong. Zo was het na vier minuten opeens 29-20 en leek er nog iets in te zitten voor de Leidse ploeg. Deze goede fase kreeg echter geen gevolg. De bal ging even niet goed rond, waardoor er een paar noodschoten genomen moesten worden. Ervaren spelers als Lance Jeter, Sergerio Gipson en Arvin Slagter zijn er dan als de kippen bij. Zo ook deze dinsdagavond. Een minuut voor rust kwam Donar voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong, al wist Vette er nog wel voor te zorgen dat Zorg en Zekerheid Leiden ging rusten met een 33-32 voorsprong.

Zoals in de twee eerdere wedstrijden in deze serie werd het duel ook dinsdag in het derde kwart beslist. De Groningers schoten een paar drietjes binnen en namen snel de leiding in de wedstrijd. Halverwege het kwart tekende Thompson nog voor 39-44, maar toen Vette op moest gaan voor drie vrije worpen was het al 39-50. Vette was nog wel trefzeker, waarna de Leidse ploeg de rest van het derde kwart een puntje of tien achter Donar bleef staan: 47-58 luidde de stand na drie kwarten.

Een 0-8 run aan het begin van het vierde kwart was feitelijk de genadeklap voor de Leidse formatie. De koek was op en Donar profiteerde daar optimaal van; zeker toen de driepunters als rijpe appelen van de boom leken te vallen. Jason Dourisseau was in het vierde kwart goed voor vier bommetjes. Vette en De Jong zorgden nog voor wat Leidse scores, maar zij konden niet verhinderen dat het verschil nog torenhoog opliep: 63-93.

Door deze nederlaag is het seizoen van Zorg en Zekerheid Leiden tot een einde gekomen. Voor de zesde keer in acht series was Donar te sterk voor de Leidse ploeg. Toch mag Zorg en Zekerheid Leiden terugkijken op een goed seizoen. Er werd vaak oogstrelend basketbal gespeeld, in het reguliere seizoen werd geen uitwedstrijd verloren en als kers op de taart werd het bekertoernooi gewonnen. Dat de Leidse fans dit erkenden, bleek wel tegen het einde van het duel. ‘Leiden bedankt’, klonk het van de tribunes en na het laatste fluitsignaal hield het applaus en gezang enige minuten aan. Een teken dat de supporters dit seizoen genoten hadden van het basketbal van hun helden.

Coach Rolf Franke feliciteerde Donar na afloop en moest toegeven dat hij dit seizoen graag een mannetje extra had gehad. Toch was Franke niet ontevreden. Vooraf waren er vier doelstellingen uitgeschreven: snel en attractief basketbal spelen, verder komen in de Europe Cup, de beker winnen en landskampioen worden. Als je drie van die vier doelstellingen weet te realiseren, kun je tevreden zijn. Nu is het tijd om te evalueren en om stappen te zetten voor het volgende seizoen. Met wie, dat zal de toekomst leren.