63-82

Datum: donderdag 2 december 2021 · 19:30
Locatie: Sporthal Sportlaan, Den Helder

Roestig ZZ Leiden laat zich niet verrassen

Op de een of andere manier ligt het spelen van wedstrijden in de Helderse Sporthal Sportlaan Zorg en Zekerheid Leiden niet zo. Dat was donderdagavond net zo. De Leidse ploeg kwam pas laat in de wedstrijd op stoom, maar daarna was het ook meteen afgelopen voor Den Helder Suns. Een 20-2 run van de Leidse ploeg, ingezet door een dunk van de vrijwel onzichtbare Asbjørn Midtgaard. Van 57-59 werd het in vijf minuten tijd 59-79. Dat was genoeg om met een 63-82 overwinning weer de bus in te stappen.

Coach Geert Hammink moest het in Den Helder stellen zonder de grieperige Arunas Mikalauskas. Dat maakte de weg voor Quincy Tjon Affo vrij om als starter aan de wedstrijd te beginnen. Jhonathan Dunn tekende voor de eerste negen Leidse punten en zijn drietje na een steal van Marijn Ververs bezorgde de Leidse ploeg de eerste voorsprong: 8-9. Dankzij driepunters van Ben Kovac en Mickey Kolhorn namen de Suns de leiding over om het eerste kwart met een 17-15 voorsprong af te sluiten.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het tweede kwart met twee keer een and-1 voor Worthy de Jong, maar had halverwege het kwart wel een time-out van Geert Hammink nodig om wakker geschud te worden. Den Helder was immers uitgelopen naar een 29-24 voorsprong. Vijf punten op rij van Luuk van Bree en een drietje van Dunn repareerden binnen anderhalve minuut de opgelopen schade. De Jong sloot het kwart opnieuw met een and-1 af, waardoor de Leidse ploeg met een 34-37 de kleedkamer kon opzoeken.

Na de pauze deed Ververs zich gelden door twee keer vanuit een aanvallende rebound te scoren. Binnen drie minuten moest Peter van Noord bij een 36-45 stand naar een time-out grijpen. Met succes, want vervolgens kreeg Zorg en Zekerheid Leiden een 12-2 run om de oren: 48-47. Dit keer trok Maarten Bouwknecht de zaken met een driepunter en twee rake vrije worpen recht. Den Helder bleef in de buurt, maar de Leidse ploeg sloot het kwart met een 52-55 voorsprong af.

Dit kwart werd wederom geopend door Ververs, die overigens een persoonlijk reboundrecord noteerde met 11 stuks. De Leidse guard rondde een steal met een lay-up af. Een technische fout van coach Hammink gaf de Suns nog wat hoop. Kolhorn zorgde na drie aanvallende rebounds van de Suns voor de aansluiting: 55-57. Na heen en weer scores van Midtgaard en David Idada was de marge nog steeds twee punten. Totdat Midtgaard verwoestend uithaalde. Binnen een minuut was het verschil na een driepunter van Bouwknecht en een spectaculaire doordunk van Dunn weer boven de 10 punten gekomen: 57-68.

De Suns hadden een onsportieve fout van Van Bree nodig om vanaf de lijn twee punten aan te tekenen, maar diezelfde Van Bree antwoordde aan de andere kant met een bommetje, wat Dunn 20 seconden later ook lukte. Drie rake vrije worpen van Bouwknecht voerden het verschil snel op. Een drietje van topscorer Dunn (22 punten) zorgde voor het grootste verschil in de wedstrijd (61-82), waarin Kevin Jonathan en Jamayro de Windt ook nog even binnen de lijnen kwamen. Het werd uiteindelijk 63-82.

Van Bree was goed voor 17 punten, De Jong noteerde 14 punten en Bouwknecht sloot af met 11 punten. Zaterdag komt Landstede Hammers naar de Vijf Meihal en dat is wel andere koek voor Zorg en Zekerheid Leiden.