86-57

Datum: zaterdag 23 april 2022 · 20:30
Locatie: Sportoase, Leuven (België)

Pak slaag voor ZZ Leiden

Martin Houwaard had zijn debuut als hoofdcoach ongetwijfeld anders voorgesteld. Doordat Geert Hammink met griep thuis was gebleven, kreeg Houwaard de taak om samen met de spelende Marijn Ververs Zorg en Zekerheid Leiden te coachen. De Leidse ploeg, die ook nog aan moest treden zonder de zieke Luuk van Bree, kreeg met maar liefst 29 punten verschil klop van Leuven Bears (86-57), exact de marge waarmee Zorg en Zekerheid Leiden de thuiswedstrijd had gewonnen.

Tot aan deze speelronde was het nog allerminst zeker dat Zorg en Zekerheid Leiden thuisvoordeel zou hebben in alle series van de Nederlandse play-offs. Een Leidse zege uit de laatste twee wedstrijden was genoeg, maar als Heroes Den Bosch op vrijdag van Telenet Antwerp Giants zou verliezen, dan was het pleit al beslecht. En dat bleek inderdaad het geval, waardoor de drang om te moeten winnen was verdwenen.

Als je al zoveel wedstrijden op de top van je kunnen hebt gespeeld, zit er ook wel eens een wedstrijd tussen waarin niets lukt. Zo’n wedstrijd was het in ieder geval voor de twee uitblinkers van de wedstrijd tegen Filou Oostende, Maarten Bouwknecht en Arunas Mikalauskas. Bouwknecht kwam niet tot scoren en leverde ook vier keer een bal in. Mikalauskas was eveneens aan het forceren en wist nog tot 5 punten te komen.

Zorg en Zekerheid Leiden kende nog wel een goede start tegen de ploeg van Eddy Casteels. Door 7 punten van Jhonathan Dunn en 6 van Asbjørn Midtgaard kwam de Leidse ploeg halverwege het eerste kwart op een 9-13 voorsprong. Aan het eind van het eerste kwart kwam Leuven Bears op voorsprong: 18-17. Zorg en Zekerheid Leiden wist in het begin van het tweede kwart nog twee keer op voorsprong te komen, onder meer door een tip-in van Peter Olisemeka, maar moest daarna pas op de plaats maken. Af en toe liet Zorg en Zekerheid Leiden goede dingen zien, zoals een verre driepunter van Dunn die op de rand van 24 seconden via het bord binnenviel en een dunk van Einaras Tubutis. Niettemin keek de Leidse ploeg halverwege tegen een 40-33 achterstand aan.

Meteen na de pauze gooide Leuven Bears er een 9-0 run tegenaan. Nog één keer kwam Zorg en Zekerheid Leiden terug van een achterstand van 16 punten. Met nog vier minuten te spelen in het derde kwart werd het na een driepunter van Tubutis 50-42. Casteels nam een time-out om de Leidse run te stoppen en dat werkte. Leuven scoorde acht punten op rij en Zorg en Zekerheid Leiden kon weer opnieuw beginnen.

Dit lukte, mede door in totaal 22 turnovers, niet meer. Pal na de start van he vierde kwart was de marge al opgelopen naar meer dan 20 punten: 67-46. Olisemeka dunkte nog eens hard en bij 70-48 viel de eerste veldscore van Mikalauskas. Quincy Tjon Affo pakte nog wat minuten mee en zo’n zeven minuten voor tijd maakte Jamayro de Windt ook nog zijn opwachting. De Windt verzorgde met een driepunter de laatste Leidse score. Bij 86-57 kwam er een einde aan een van de mindere wedstrijden van Zorg en Zekerheid Leiden, dat natuurlijk wel door het ontbreken van Van Bree en Worthy de Jong met een kleinere rotatie dan gebruikelijk moest spelen.

Dunn sloot het duel af met 21 punten. Midtgaard (11) en Tubutis (10) zaten ook nog in de dubbele cijfers.