69-71

Datum: zaterdag 22 januari 2022 · 20:00

Kleine nederlaag ZZ Leiden

Een zwaar gehandicapt Zorg en Zekerheid Leiden heeft tegen aartsrivaal Donar een kleine nederlaag geleden. Coach Geert Hammink moest het stellen zonder Worthy de Jong, Marijn Ververs en Jamayro de Windt, terwijl Quincy Tjon Affo en Mees van 't Hoff op de bank zaten maar eigenlijk ook niet inzetbaar waren. Dat betekende veel speeltijd voor de zeven overige spelers en dat was net even te veel. Via een ruststand van 35-35 werd het 69-71 voor Donar.

Vooral het ontbreken van De Jong en Ververs (toch twee basisspelers) kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet goed uit. Zo moest Maarten Bouwknecht na een week inactiviteit in z’n eentje de spelverdelerspositie invullen en ontbeerde de ploeg de creativiteit van De Jong. Daarbij moet wel gezegd worden dat Donar het nog steeds moest stellen zonder Austin Luke en Thomas Koenis.

Scores van Arunas Mikalauskas en Asbjørn Midtgaard zorgden aanvankelijk voor een kleine Leidse voorsprong, maar vanaf 4-2 was het woord aan Donar. Via onder meer een dunk van Amanze Egekeze en een driepunter van de vandaag makkelijk scorende Donte Ingram (16 punten) liep Donar uit naar 9-16. Vrije worpen van Mikalauskas en Lucas Kruithof brachten het verschil terug naar drie punten, maar het laatste woord was voor Donar. Via een drive zorgde Jimmy Gavin voor een 13-18 tussenstand.

Aan het begin van het tweede kwart ging Donar nog even door met een driepunter van Gavin en een score van Henry Caruso voor 13-23. Een ruime nederlaag van de Leidse ploeg leek in het verschiet te liggen. Vijf punten op rij van Maarten Bouwknecht en een driepunter van Luuk van Bree hielpen Zorg en Zekerheid Leiden weer in het zadel. Met nog vier minuten te gaan was het nog wel 26-32. Wat volgde was een 9-0 run van de Leidse ploeg met scores van Midtgaard en Jhonathan Dunn. Een bommetje van Caruso bracht de ruststand op 35-35.

Een dunk van Dunn leidde een goede periode van Zorg en Zekerheid Leiden in. Midtgaard en Einaras Tubutis zetten de Leidse ploeg halverwege het derde kwart op een 45-40 voorsprong. Drie minuten later was het na een drietje van Marquis Addison gewoon weer gelijk: 49-49. Via een and-1 van Egekeze en één vrije worp van Lotanna Nwogbo sloot Donar het kwart toch nog met een 51-53 voorsprong af.

Het was wel duidelijk dat dit loopgravenduel tot aan het einde spannend zou blijven. Beide ploegen hanteerden veel wisselende verdedigingsvormen, wat het voor aanvallers wel moeilijker maakte. Halverwege het kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden na een driepunter van Arunas Mikalauskas op een 60-58 voorsprong. Drie turnovers op rij hielpen Donar weer in het zadel. Via een 0-9 run werd het 60-67 en was Leiden in last. Via Dunn, Tubutis en een drietje van Bouwknecht werd het binnen twee minuten weer gelijk: 67-67 en nog een kleine twee minuten te spelen.

Na meer dan twee minuten zonder Groningse score tekende Donte Thomas vanaf de lijn voor 67-68. Dat was het moment van Willem Brandwijk na de gemiste vrije worp vier keer de aanvallende rebound te pakken. Die laatste rebound werd omgezet in een dunk voor 67-70. 35 seconden voor tijd zorgde Dunn voor de aansluitingstreffer (69-70), maar aan de andere kant mocht Brandwijk naar de lijn met nog 15 seconden te spelen. Hij miste zijn tweede vrije worp, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden nog één aanval. Ondanks een time-out leverde dat geen goed schot op ging de winst naar Donar: 69-71.

Midtgaard werd topschutter met 20 punten en plukte ook 11 rebounds. Ook Tubutis kwam ook tot een double double met 10 punten en 10 rebounds.