73-80

Datum: zaterdag 4 december 2021 · 20:00

Eerste thuisnederlaag ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is zaterdag tegen de eerste thuisnederlaag in de BNXT League opgelopen. De Leidse ploeg, die zonder de zieke Arunas Mikalauskas aantrad, was niet in staat om de agressie van Landstede Hammers te matchen. Zorg en Zekerheid Leiden startte nog wel goed (14-5), maar keek bij rust al tegen een ruime achterstand aan: 37-47. Na de pauze had de Leidse ploeg wel een paar runnetjes, maar de zege van Landstede Hammers kwam niet meer in gevaar.

Door de afwezigheid van Mikalauskas was er dit keer een plek voor Worthy de Jong in de startende vijf. De international sneed als een mes door de boter door de Zwolse verdediging heen en was verantwoordelijk voor de eerste acht punten van zijn team. Halverwege het eerste kwart kwam de Leidse ploeg na een jumper van Jhonathan Dunn op een 14-5 voorsprong.
Toch werd toen al duidelijk dat het een zware avond zou worden. Noah Dahlman had op dat moment al drie aanvallende rebounds op zijn naam staan. Acht punten op rij van Kevin Bleeker brachten de voorsprong binnen vier minuten naar Landstede Hammers: 14-15. Het eerste kwart werd dan ook afgesloten met een 17-18 voorsprong voor de bezoekers, die overigens wel Mike Schilder voor het eerst dit seizoen konden opstellen.

Back-to-back driepunters van Maarten Bouwknecht en De Jong zorgden opnieuw voor een Leidse voorsprong (26-24), maar daarna kwam Landstede door met een 0-9 run. Onder aanvoering van een goed spelende Bouwknecht haakte Zorg en Zekerheid Leiden weer aan: 37-41. Landstede sloot de eerste helft echter af met driepunters van Naba Echols en Dragos Diculescu voor een 37-47 ruststand.

Marijn Ververs leek de speler te worden die de Leidse ploeg na de pauze voorging. Hij scoorde 7 van de eerste 9 Leidse punten. Van 14 achter (39-53) kwam Zorg en Zekerheid Leiden terug tot 48-55 en dus greep Herman van den Belt naar een time-out. Via vier punten van de voor rust onzichtbare Asbjørn Midtgaard en een bommetje van De Jong werd het drie minuten voor het einde 55-57. In het restant van het kwart waren de punten voor beide ploegen duur, zodat Landstede met een 58-60 voorsprong aan het laatste kwart kon beginnen.

Een schot van Luuk van Bree over de kleinere Schilder heen zorgde na 20 seconden in het vierde kwart voor een gelijke stand. Een drietje van Schilder en een and-1 van Ralf de Pagter zorgden weer voor een kloofje. De Zwolse ploeg incasseerde weliswaar een drietje van Van Bree, maar was aan de andere kant een stuk trefzekerder en liep weg naar 63-72. Wat Zorg en Zekerheid Leiden ook probeerde, het gat bleef in het laatste kwart constant schommelen tussen 6 en 8 punten. De 73-80 overwinning voor Landstede Hammers was meer dan verdiend.

Daar was captain Marijn Ververs het wel mee eens. “Dit was geen beste wedstrijd van ons. Eigenlijk was dat donderdag ook al niet, maar tegen een ploeg als Den Helder Suns kan je daarmee nog wegkomen.” Geert Hammink stak de hand in eigen boezem. “Dit spel is het resultaat van een aantal factoren. Dat kun je mij aanrekenen, want het begint bij mij. Ik moet de ploeg weer agressiever zien te krijgen.” Het zou een welkome zaak zijn als Hammink dat voor woensdag weet te bewerkstelligen, want dan opent de Leidse ploeg de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup met een uitwedstrijd bij medi Bayreuth.