90-87

Datum: woensdag 28 april 2021 · 20:00
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

Bekertoernooi ZZ Leiden na één duel voorbij

Zorg en Zekerheid Leiden is van een koude kermis teruggekomen. In het voorproefje voor de play-offs ging de Leidse ploeg in Weert onderuit tegen Basketbal Academie Limburg. Quatarrius Wilson (29 punten) en Sander Hollanders (zes driepunters) legden Zorg en Zekerheid Leiden op de pijnbank. Bij rust keek de Leidse ploeg tegen een 46-41 achterstand aan. In de tweede helft kwam Zorg en Zekerheid Leiden een paar keer met twee punten voor te staan, maar dat was niet genoeg om de overwinning meer terug naar Leiden te nemen: 90-87.

Zorg en Zekerheid Leiden was natuurlijk de grote favoriet in het bekertreffen met Basketbal Academie Limburg. Op het veld was dat duidelijk niet te merken. Zorg en Zekerheid Leiden opende nog wel sterk met scores van Worthy de Jong en een and-1 van Emmanuel Nzekwesi, maar de 2-5 voorsprong was binnen 15 seconden verdwenen dankzij een driepunter van Trevor Jasinsky. Onder aanvoering van Wilson nam de Weerter formatie het initiatief. Ondanks een paar scores van Emmanuel Nzekwesi sloot BAL het eerste kwart met een 24-19 voorsprong af.

Tien snelle punten van Michael Finke zette beide partijen na drie minuten in het tweede kwart weer naast elkaar: 29-29. Na opeenvolgende scores van Nick King en een dunkende Nzekwesi kwam de Leidse ploeg met 34-38 voor te staan, de grootste voorsprong in de wedstrijd. Dat leidde uiteraard tot een time-out van Radenko Varagic. Na die minuut plaatste de Limburgse formatie een 9-0 run, met als gevolg een time-out van Geert Hammink. Ondanks een driepunter van Giddy Potts ging Zorg en Zekerheid Leiden, mede door een technische fout, met een 46-41 achterstand rusten.

Na de pauze veranderde het spelbeeld aanvankelijk nauwelijks. Basketbal Academie Limburg liep uit naar 51-43, de grootste voorsprong van de Limburgers. Dat was het moment dat Zorg en Zekerheid Leiden toch uit een ander vaatje moest gaan tappen. Worthy de Jong ging zijn ploeg voor en kreeg steun van Luuk van Bree (driepunter) en Michael Finke (lay-up na steal van Potts). De and-1 van Worthy de Jong (op een van bijgaande foto's van Jos van Moorsel dunkt Worthy de Jong raak) bracht de Leidse ploeg na zes minuten op een 54-56 voorsprong. Mede door scores van Riley LaChance en Emmanuel Nzekwesi sloten beide partijen het kwart af bij 64-64.

In het laatste kwart werd er flink gescoord. Sander Hollanders was in de laatste periode goed voor vijf driepunters. Bij Zorg en Zekerheid Leiden liepen de driepunters wat minder dan gebruikelijk, maar Emmanuel Nzekwesi en Luuk van Bree wisten er wel een paar te benutten, waardoor de achterstand niet opliep. Met nog vier minuten te spelen betekende een and-1 van Michael Finke 81-79.

Worthy de Jong probeerde opnieuw de wedstrijd naar zich toe te trekken en dat lukte met vier punten op rij (83-85) en een assists op Emmanuel Nzekwesi na een pick & roll. Zo werd het op 1’13 van het einde 86-87 in Leids voordeel. Zorg en Zekerheid Leiden kwam daarna niet meer tot goede schoten, waar aan de andere zijde Wilson twee vrije worpen benutte en Jasinsky in staat stelde om 19 seconden voor tijd 90-87 op de borden te schieten. De driepuntspoging van Worthy de Jong werd geblokt en ook de laatste poging van Michael Finke om een verlenging te forceren trof geen doel. Daardoor duurde het bekertoernooi voor Zorg en Zekerheid Leiden slechts één wedstrijd. De Leidse ploeg kan zich nu gaan voorbereiden op de play-offs. Op 8 mei vindt de start plaats en wordt er eerst weer in Weert gespeeld. Dan zal het verdedigend wel beter moeten.