98-67

Datum: zaterdag 16 januari 2021 · 20:00

Vliegende start ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is de hervatting van het seizoen van de Dutch Basketball League uitstekend begonnen. De Leidse ploeg bleef Donar voor rust een paar puntjes voor: 38-35. In het derde kwart liep Zorg en Zekerheid Leiden al een beetje weg, maar in het vierde kwart maakte de Leidse ploeg gehakt van Donar. Het verschil liep uiteindelijk op tot boven de 30 punten: 98-67. Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar feit is wel dat Zorg en Zekerheid Leiden een vliegende start beleefde.

De voortekenen voor dit duel waren niet bepaald in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden. Door de enkelblessure van Troy Koehler miste de Leidse ploeg een speler die je minuten kunt geven. Feitelijk speelde Zorg en Zekerheid Leiden daardoor met een mannetje minder en juist in de oefenwedstrijden tegen Landstede Hammers en Donar was gebleken dat de Leidse ploeg in het vierde kwart op was. Donar daarentegen kon nu ook beschikken over Will Moreton.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam al meteen op een voorsprong te staan na scores van Worthy de Jong en Emmanuel Nzekwesi. Lang kon de ploeg van coach Geert Hammink daar niet van genieten, want de Groningers namen via Henry Caruso en Davonte Lacy een 8-15 voorsprong. De binnen de lijnen gekomen Luuk van Bree vuurde vervolgens zijn eerste van vijf driepunters af. In de laatste minuut van het eerste kwart schoot Van Bree zijn team naar een 19-18 voorsprong.

In het tweede bedrijf ontliepen beide ploegen elkaar niet al te veel. Van Bree knalde er nog twee drietjes in en Nzekwesi baande zich ook een weg naar de ring. Even kwam de Leidse ploeg vier punten los, maar bij rust was de marge drie punten in het voordeel van de hardwerkende Leidse formatie: 38-35. Opvallend was het feit dat de Leidse bank al voor 14 punten had getekend, terwijl de sterker geachte Groningse bankspelers nog geen enkele score hadden bijgedragen.

Na de rust zou Donar wel komen, maar daar stak Zorg en Zekerheid Leiden een stokje voor. Via zeven punten van Nzekwesi en zes van Finke liep de Leidse ploeg snel weg van Donar. Toen De Jong een and-1 benutte, gaf het scorebord na vijf minuten 54-44 aan. Van Bree schoot zijn vijfde driepunter binnen, De Jong blockte de nodige schoten (vier stuks in totaal), zodat de Leidse ploeg Donar op afstand hield. Tegen het einde van het derde kwart begon Carrington Love zich met de score te bemoeien. In de eerste 28 minuten had hij scorend alleen twee vrije worpen weten te verzilveren, maar vanaf dat moment werd de Amerikaan een plaag voor zijn oude vereniging. Zijn eerste driepunter zorgde voor een gaatje van 12 punten: 63-51.

Bij aanvang van het vierde kwart stond het 63-53 en leek Zorg en Zekerheid Leiden op weg naar een sensationele overwinning. Vanaf de driepuntslijn hield de Leidse ploeg huis. Via drietjes van Marijn Ververs, Nzekwesi, Finke en drie keer Love moest Donar duidelijk pas op de plaats maken. Het wisselen van verdedigingsvormen haalde niets uit. Zorg en Zekerheid Leiden was heer en meester in de Vijf Meihal, die als er wel publiek was geweest afgebroken had kunnen worden. Via een driepunter van Giddy Potts werd de eindstand op 98-67 gebracht. Die 31 punten verschil was de grootste zege van Zorg en Zekerheid Leiden ooit. Het oude record dateerde uit 2016 toen het in de vijfde wedstrijd van de play-offs 73-43 werd.

Coach Geert Hammink was uiteraard tevreden met de winst, al zag hij zeker nog de nodige verbeterpunten, met name in het vierde kwart dat de Leidse ploeg wel met 35-14 won. Nu was het wel zo dat alles ook goed viel. Hoe dan ook, Zorg en Zekerheid Leiden is de herstart met een overwinning begonnen. Daar mogen de spelers nog even van genieten, maar vanaf maandag is de focus weer gericht op Basketbal Academie Limburg, aanstaande woensdag de volgende opponent.