91-68

Datum: woensdag 8 mei 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden opent play-offs met overwinning

Zorg en Zekerheid Leiden is goed begonnen aan de 711 Dutch play-offs. Al in het eerste kwart zette de Leidse ploeg Zeeuw & Zeeuw Feyenoord op een ruime achterstand: 28-17. Ook na rust (51-38) kon Feyenoord niet in de wedstrijd terugkomen. Zorg en Zekerheid Leiden bleef scoren wanneer het nodig was en pakte met een 91-68 overwinning een 1-0 voorsprong in deze kwartfinale. Komende vrijdag staat de return in Rotterdam op het programma. Bij winst plaatst Zorg en Zekerheid Leiden zich voor de halve finale.

De opening was nog voor Feyenoord, maar na anderhalve minuut begon Luuk van Bree aan een shooting clinic van driepunters. Binnen twee minuten schoot de forward drie driepunters raak en ging de stand van 0-4 naar 9-4. Tajion Jones knalde ook een driepunter binnen. Brock Gardner was afgelopen vrijdag in Charleroi niet aan schieten toegekomen, maar pakte vervolgens ook uit met een driepunter, een dunk en een lay-up. Met nog een kleine vier minuten te gaan in het eerste kwart gaf het scorebord al 20-9 aan. Mede door vier punten op rij van Alex Gross en een score van Van Bree werd het eerste kwart afgesloten met een stand van 28-17.

Nadat Van Bree het tweede kwart met een and-1 was begonnen, kwam Anthony Racine op stoom. De Fransman gooide in korte tijd drie driepunters door de ring, met als gevolg dat Feyenoord halverwege het kwart was teruggekomen tot 35-30. Via Maarten Bouwknecht, opnieuw Gardner en Roeland Schaftenaar nam Zorg en Zekerheid Leiden weer wat afstand. Door vijf punten op rij van Jones sloot de Leidse ploeg de eerste helft af met een ruime voorsprong: 51-38.

De eerste score na rust was voor de vrij onzichtbare Kai Edwards (51-40), maar daarna maakte Zorg en Zekerheid Leiden een einde aan de spanning. Mede door slimme passjes van Schaftenaar en een paar fastbreaks zette de Leidse formatie een 12-0 run neer naar 63-40. Feyenoord deed nog wel iets terug, maar de 69-52 stand na drie kwarten bood weinig soelaas.

Lucas Kruithof, goed voor 3 steals en een charge, bracht met een driepunter het verschil aan het begin van het vierde kwart weer op 20 punten. Halverwege het kwart bracht Gardner de vele toeschouwers met een dunk op de banken. Met nog iets meer dan vier minuten te spelen, haalde Tim Arns zijn scorende spelers Maik Bouwer, Trenton Gibson en Zaba Bangala naar de kant. De wedstrijd was immers gespeeld, maar vrijdag is er weer een nieuwe wedstrijd. De jonge Loek van Zeil kwam met nog iets meer dan een minuut te spelen, ook nog in het veld voor Zorg en Zekerheid Leiden. Met twee rake vrije worpen bepaalde Bouwknecht de eindstand op 91-68.

Luuk van Bree en Brock Gardner kwamen allebei tot 20 punten. Tajion Jones was goed voor 15 punten. Gardner pakte de meeste rebounds: 8 stuks. Marijn Ververs deelde 7 assists uit.
Zoals gezegd, vrijdag dus wedstrijd 2 in Rotterdam, aanvang 19.45 uur. Mocht Feyenoord dat duel winnen, dan volgt zondag om 14.00 uur in Leiden de beslissende wedstrijd. Bij Feyenoord was Bangala goed voor 17 punten.