74-66

Datum: woensdag 13 april 2022 · 20:00

Leidse run zet wedstrijd op zijn kop

Zorg en Zekerheid Leiden toonde in de derde wedstrijd tegen Belfius Mons-Hainaut twee gezichten. In de eerste helft lukte er vrij weinig en werd de Leidse ploeg opeen 31-46 achterstand gezet. In de tweede helft speelde Zorg en Zekerheid Leiden veel agressiever en werd de ring ook meer aangevallen. Via een 26-0 run kwam Zorg en Zekerheid Leiden op een 58-52 voorsprong om de wedstrijd in veilige haven te loodsen: 74-66.

Zelden zal een wedstrijd zo overduidelijk twee gezichten hebben laten zien als dit duel van Zorg en Zekerheid Leiden tegen Belfius Mons-Hainaut. In de eerste helft lukte er bij Zorg en Zekerheid Leiden vrij weinig. De Belgische formatie, die al twee keer eerder van Zorg en Zekerheid Leiden had verloren, speelde frank en vrij en pakte een ruime voorsprong. Vooral de vooraf nog in het zonnetje gezette Emmanuel Nzekwesi voelde zich als een vis in het water. Mede door zijn 16 punten was het bij rust 31-46.

Geert Hammink noemde de vertoning van zijn ploeg voor rust beschamend. Slechts heel even was er wat meer beleving, ook op de tribunes. Einaras Tubutis dunkte een aanvallende rebound binnen, waarna Maarten Bouwknecht een bommetje los liet. De time-out van Vedran Bosnic haalde het publiek weer uit de wedstrijd.

Hoe anders was dat na een paar minuten spelen in de tweede helft. Na drie minuten was er al een gat geslagen van twintig punten (32-52) en leek Zorg en Zekerheid Leiden rijp voor de slachtbank. De terugkeer werd ingezet door een hookshot van Asbjørn Midtgaard. Nzekwesi begon te missen en zag ook vaak twee verdedigers tegenover zich. Typerend voor het spel van Belfius Mons-Hainaut was het terugspelen op eigen helft van Zaccharie Mortant die nauwelijks onder druk tegen Nzekwesi aan dribbelde. Het publiek voelde aan dat de ploeg uit België aan het wankelen was en ging zich nog meer roeren. Opgezweept ook door de met een handdoek zwaaiende Worthy de Jong, die een rol als cheerleader op zich nam.

Via twee scores van de in die fase sterk spelende Luuk van Bree kroop Zorg en Zekerheid Leiden dichterbij. Opvallend was dat er veel meer richting de basket werd gespeeld dan voor rust. Midtgaard kreeg weer de juiste ballen en pakte zijn puntjes weer mee. Met nog één minuut te spelen in het derde kwart zette hij Zorg en Zekerheid Leiden weer naast Belfius Mons-Hainaut: 52-52. Met die stand werd aan het laatste kwart begonnen en was er weer van alles mogelijk.

Binnen twee minuten had Bouwknecht er twee drietjes in liggen: 58-52. Na meer dan tien minuten was er eindelijk weer eens een score voor Belfius Mons-Hainaut, waar Payton Henson in het derde kwart met een blessure was uitgevallen. Marcus Tyus benutte de twee vrije worpen, maar aan de andere kant knalde Bouwknecht er zijn vijfde driepunter in. Vier minuten voor tijd smashte Peter Olisemeka een bal door de ring (je kunt het eigenlijk geen dunk noemen) en was het verschil al opgelopen naar 10 punten: 65-55.

Anderhalve minuut voor tijd kwam Zorg en Zekerheid Leiden na een and-1 van Midtgaard met 70-59 voor te staan. Vanaf 32-52 praat je dan over een run van 38-7. Jhonathan Dunn had nog een dunk, al drukte hij de bal nog net door de ring. De press van Belfius Mons-Hainaut werd eenvoudig opgerold. Op assist van Arunas Mikalauskas dunkte Midtgaard 74-63 op het bord. Een driepunter van Muhamed Pasalic bepaalde de eindstand op 74-66. Buiten dat de Leidse ploeg meer inside dreiging begon te vertonen, werd het balverlies ook sterk beperkt. In de tweede helft leed de Leidse ploeg slechts één keer balverlies. Midtgaard eindigde op 20 punten, één meer dan Nzekwesi. Bouwknecht sloot af met 15 punten. Mikalauskas had ook weer bijzondere statline: 7 punten, 6 rebounds en 8 assists.

Voor de derde keer was Zorg en Zekerheid Leiden dus te sterk voor Belfius Mons-Hainaut. Een belangrijke zege ook om op voorsprong te blijven ten opzichte van Heroes Den Bosch. Met deze zege kwalificeerde Zorg en Zekerheid Leiden zich al wel voor de halve finale van de play-offs. De nummers 1 en 2 van de Nederlandse teams beginnen de play-offs namelijk in de halve finale.