95-66

Datum: zaterdag 19 maart 2022 · 20:00

ZZ Leiden overtuigt tegen Leuven Bears

Het wil nog wel eens gebeuren dat een ploeg na een zwaar bevochten midweekse zege in de eerstvolgende wedstrijd een terugval beleeft. Daar was in de Vijf Meihal echter beslist geen sprake van. Zorg en Zekerheid Leiden was veel te sterk voor het Leuven Bears van Eddy Casteels. Via een ruststand van 52-40 sloot de Leidse ploeg zijn eerste thuiswedstrijd in de Elite Gold met een 95-66 overwinning af.

In de aanloop naar de crossborder wedstrijden werd er in België nogal schamper gedaan ten aanzien van de Nederlandse ploegen. Die zouden toch veel te zwak zijn. Eddy Casteels, de coach van Leuven Bears, ging daar tegenin. “Ik weet hoe het is om in de Vijf Meihal te spelen. Ploegen als Leiden, Den Bosch en Donar gaan echt wel wedstrijden winnen.”

In het geval van Zorg en Zekerheid Leiden lukte dat al bij Belfius Mons-Hainaut, zaterdagavond was het in een weer goed gevulde Vijf Meihal raak tegen Leuven Bears. In het eerste kwart leunde de Leidse ploeg, waar Einaras Tubutis te ziek was om te spelen, aanvallend vooral op Arunas Mikalauskas en Jhonathan Dunn. Samen scoorde zij 18 van de 25 punten. Leuven Bears wist nog aardig mee te komen via acties van Nick McGlynn en Thibault Vanderhaegen. Zo eindigde het eerste kwart bij 25-23.

In het tweede kwart begon het verschil al enigszins op te lopen. Individuele acties van Kevaugh Allen zorgden er nog voor dat Leuven Bears in de wedstrijd bleef hangen. Toen Zorg en Zekerheid Leiden aan de hand van een weer met scherp schietende Maarten Bouwknecht een 7-0 run plaatste en het verschil op 10 punten zette, leek het verzet van de Belgische formatie gebroken. Mikalauskas schoot de ene na de andere bal raak om voor de pauze al op 19 punten te komen. Asbjørn Midtgaard wisselde inside werk af met loepzuivere driepunters. Met als gevolg een 52-40 ruststand. Als ploeg schoot Zorg en Zekerheid Leiden 73,9%. Elf turnovers vond coach Geert Hammink wel iets te veel van het goede.

Na de pauze drukte Zorg en Zekerheid Leiden snel door. Binnen vijf minuten was de marge op meer dan 20 punten gebracht: 64-42. Even leek de Leidse ploeg te verslappen. Solomon Young scoorde in korte tijd vijf punten op rij. Leuven Bears kwam terug tot 69-55. Een driepunter van Worthy de Jong viel voor Zorg en Zekerheid Leiden op het juiste moment. Via twee rake vrije worpen bepaalde De Jong de stand na drie kwarten op 74-55.

Via zeven punten van de weer inzetbare Luuk van Bree, een dunk uit de aanvallende rebound van Peter Olisemeka en een score van De Jong opende Zorg en Zekerheid Leiden met een 11-0 run (tel die 5-0 aan het eind van kwart drie mee en je hebt het over een 16-0 run). Daardoor was het verschil opgelopen tot 30 punten. Quincy Tjon Affo maakte in de eerste helft al minuten, terwijl Jamayro de Windt in het vierde kwart speeltijd kreeg en nog tot scoren wist te komen. Mees van ‘t Hoff maakte na een langdurige blessure zijn debuut in de BNXT League. Zorg en Zekerheid Leiden liep nog door naar een voorsprong van 35 punten. Doordat de laatste zes punten voor Belgische formatie waren, kwam er een overtuigende 95-66 overwinning op het bord te staan.

Arunas Mikalauskas werd topscorer met 21 punten, op de hielen gezeten door Asbjørn Midtgaard met 20 punten. Worthy de Jong liep met 13 punten en 9 assists net een double double mis.