99-60

Datum: vrijdag 11 januari 2019 · 21:00
Locatie: Houtkwartier, Leiden

Ruime overwinning van U21

Op vrijdagavond mocht U21 van Zorg en Zekerheid Leiden aantreden tegen het nieuwe team van de Dutch Windmills. Dit team was geen onbekende, want Zorg en Zekerheid Leiden had ook al in de voorronde van de beker tegen hen had gespeeld. En gewonnen. Op deze avond werd het gat in de eerste helft geslagen en werd de voorsprong in de tweede helft geconsolideerd: 99-60.

Het Leidse team is aardig uitgedund, doordat Troy Koehler en Kasper van Osnabrugge nog steeds geblesseerd zijn. Omdat de vaste waarden van U18 niet beschikbaar zijn vanwege een belangrijke wedstrijd van U18, maken Vincent Frerick en Boris Borst van U16-1 hun debuut in het DTL-team.

Vanaf de start blijkt dat U21 er zin in heeft. De ene na de andere bal vliegt er in en omdat er ook wat driepunters bij zitten, staat het halverwege het eerste kwart al 19-8. Omdat er natuurlijk ook wel eens wat wordt gemist, wordt het dubbele hiervan niet gehaald aan het eind van het eerste kwart, maar staat er wel een comfortabele voorsprong op het scorebord: 27-10.

Het tweede kwart gaat Zorg en Zekerheid Leiden door met goed verdedigen en goede aanvallen. Dit kwart eindigt in 28-9 voor de Leidse ploeg, waardoor we gaan rusten met een 55-19 ruststand.

In de eerste helft heeft coach Robert van Osnabrugge Vincent en Boris al laten debuteren. In de tweede helft schroomt hij niet om de jongens ook gezamenlijk het veld in te brengen en scoren ze allebei hun eerste punten (uiteindelijk 2 voor Vincent en 5 voor Boris). Het derde kwart beginnen ook de Dutch Windmills makkelijk de weg naar de basket te vinden en wordt er aan beide kanten eenvoudig gescoord: 87-39.

In het vierde kwart neemt de concentratie bij Leiden wat af. Het lijkt er op dat de century gemakkelijk gehaald kan worden, maar op 99 punten en met drie minuten te gaan stokt de score en gunnen de jongens elkaar iets te veel de bal. Met als gevolg dat er niet meer gescoord wordt en de wedstrijd af wordt gesloten met 99-60.

Aanvoerder Lucas Kruithof is wederom topscorer, nu met 20 punten. Zorg en Zekerheid Leiden staat nu - net iets over de helft van de competitie - op de derde plaats. Aangezien de eerste vier teams straks naar de play-offs gaan, is dat een goede uitgangspositie. De competitie is de komende maanden nog erg spannend omdat de nummers 1 tot en met 8 nog heel dicht bij elkaar staan en allemaal van elkaar kunnen winnen.

Coach Robert van Osnabrugge is tevreden over deze wedstrijd: "We hebben vandaag in de eerste helft goed geconcentreerd gebasketbald en daardoor veel gescoord en weinig weggegeven. De wedstrijd zat daardoor al heel snel op slot. De tweede helft hebben we gebruikt om wat verdedigingsvormen te oefenen en ook om Boris en Vincent speeltijd te kunnen geven. Gelukkig hebben zij dat ook prima gedaan.”