56-54

Datum: zondag 16 september 2018 · 17:30

DTL-team wint eerste wedstrijd

In een spannende wedstrijd in de Vijf Meihal won Zorg en Zekerheid U21 vrij onverwacht van Basketball Academie Limburg (BAL) dat fysiek sterker was. Het DTL-team nam vanaf het begin van de wedstrijd een voorsprong. Die werd eerst uitgebouwd tot maximaal tien punten, maar uiteindelijk bleven er na een laatste spannend kwart twee puntjes van over: 56-54.

Dit jaar bestaat de Dutch Talent League niet uit heren van onder de 24 (U24) maar uit jonge heren onder de 21 (U21). Het DTL-Team staat dit jaar onder leiding van Robert van Osnabrugge, als opvolger van Richard den Os. Sergio de Randamie verzorgt twee trainingen voor dit team.

De voorbereidingen voor de competitie konden pas laat beginnen. Er werd meegedaan aan een toernooi in Barendrecht, waar gewonnen werd van drie lager spelende teams. Dit resulteerde dan in de eerste beker van het seizoen. De week erna werden drie wedstrijden gewonnen in het bekertoernooi in Waddinxveen. Zorg en Zekerheid U21 plaatste zich daar ongeslagen voor de volgende ronde. Dat ging echter wel moeizamer dan in Barendrecht. Vorige week werd een oefenwedstrijd gespeeld in IJmuiden tegen heren van Akrides, dat nu eerste divisie speelt. Idee daarvan was om flink tegenstand te krijgen. Maar ook daar werd door een scherp schietend team een flinke overwinning geboekt.

Zondag was het bij de competitiestart echter andere koek tegen BAL. Helemaal omdat Troy Koehler en Twan Polman mee waren met heren 1 naar een oefentoernooi in het Italiaanse Trento. Met Joes Ludde en Lucas Kruithof op de blessurebank leek het slim om de wedstrijd te verplaatsen. Toen dat niet mogelijk bleek, werden Nezhar Kanbier en Tijmen de Haas van Zorg en Zekerheid Leiden U18 gevraagd om het team te versterken. Uiteindelijk resulteerde dit in een zeer jong team met vijf eerstejaars U20/21 en twee U18-spelers.

Zorg en Zekerheid Leiden begon scherp en stond na vijf minuten met 8-0 voor. Dat BAL niet tot scoren kwam, was te danken aan een goede defense. De schoten van BAL vielen niet. Na twee driepunters van BAL stond het echter 8-6 en werd het een echte wedstrijd. Het eerste kwart eindigde in 16-9.

Het tweede kwart speelde Zorg en Zekerheid Leiden, zoals de ploeg was begonnen. Uitstekend verdedigend en er viel te genieten van goed insnijdende spelers met mooie combinaties. Ook BAL begon steeds beter de weg naar de basket te vinden. Bij rust stond het 33-26 in Leids voordeel.

Na de rust ging de bal bij Zorg en Zekerheid Leiden minder snel rond, hetgeen ook resulteerde in moeilijkere schoten. Er bleef echter hard geknokt worden. Resultaat na drie kwarten: 49-40.

De Leidse jongens bleven erin geloven in het laatste kwart en stroopten de mouwen op. BAL kwam door enkele individuele acties aan het eind van het vierder kwart terug tot 54-54. Met nog 26 seconden te gaan kreeg Kasper van Osnabrugge twee vrije worpen die hij heel koeltjes binnen schoot. Na een door BAL aangevraagde time-out werd gekozen voor inname op de aanvalshelft en dus voor een 14 seconden aanval. Daar kwam geen score uit voort. Maar dit leidde wel tot balbezit van BAL met 13 seconden en een nieuwe time-out. In de laatste seconden kwam BAL nog tot drie schotpogingen, maar niet tot een score. Eindstand: 56-54.

De op dit niveau debuterende coach Robert van Osnabrugge stelde na de overwinning: “Dit is een echte overwinning van het team. Er is goed verdedigd, met veel intensiteit gespeeld en keihard gewerkt. Na een goede eerste helft ging het in het derde kwart wat stroperig in de aanval. Uiteindelijk begon het toch te lopen.”

En over de laatste minuut van de wedstrijd zei Van Osnabrugge: “De laatste twee vrije worpen werden door ons raak geschoten. Onze press bracht daarna verwarring bij de tegenstander en in de laatste seconden wisten zij gelukkig niet meer te scoren. Misschien had de tegenstander wel betere spelers, maar wij waren het betere team. Al met al een goede start en een mooie opmaat naar de volgende wedstrijd.”