72-75

Datum: zaterdag 10 november 2018 · 15:00
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U18 verliest van concurrent

In een redelijk gevuld Houtkwartier stond voor het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag de topper tegen Triple Threat op het programma. Het was een confrontatie tussen de nummers twee en drie van de competitie. Zorg en Zekerheid Leiden verloor nipt met 72-75.

In het eerste kwart gingen de Leidenaren redelijk goed van start, de verdediging was in de eerste paar minuten redelijk georganiseerd. Hierdoor kostte het wat tijd voordat de mannen uit Haarlem tot scoren konden komen. Na bijna drie minuten spelen stond er een 12-2 voorsprong op het scorebord en leek er geen vuiltje aan de lucht deze middag. Niets was minder waar, want langzaam maar zeker werd de verdediging slordig en kregen de gasten grip op het spel van de Leidenaren en werd de stand in no-time gelijk getrokken. Vervolgens werd er over en weer gescoord door beide ploegen. Dit kwart werd afgesloten met een gelijke stand 21-21.

In het tweede kwart werd wederom duidelijk waar onze verbeterpunten liggen. De verdediging was niet altijd op orde en er werd niet goed gecommuniceerd, waardoor er bij vlagen veel te makkelijk gescoord kon worden door de mannen uit Haarlem. Vervolgens werden er in de aanval te veel makkelijke ballen gemist onder het bord, zodat U18 continu achter de feiten aanliep. Simpele lay-ups werden genadeloos geblockt door de atletisch springende mannen uit Haarlem. Hierdoor wist Triple Threat langzaam een klein voorsprongetje te nemen. Kwartstand 18-22 in het voordeel voor de bezoekers, ruststand 39-43 in het voordeel van Triple Threat.

“In de rust heb ik duidelijk aangeven waar de problemen zitten”, vertelde coach Edwin Engelhart na afloop. “We worden door de lange mannen verslagen in de rebound, zodat zij tweede en derde kansen krijgen. Onze communicatie is niet altijd duidelijk in de verdediging. En het allerbelangrijkste: onze afronding is dramatisch. Elke week moeten we scherp zijn en zoals ik vaker heb aangegeven zijn er voor ons geen makkelijke wedstrijden. Elke week weer 110% geven, alleen dan kunnen we winnen met z’n allen. We zullen allemaal ons steentje moeten bijdragen willen we deze wedstrijd winnen. Dus 110% geven en ons aan de afspraken houden, dat is de opdracht.”

In het derde kwart werd de verdediging een stuk beter neergezet, zodat er moeilijk gescoord kon worden. Echter, Zorg en Zekerheid Leiden verzaakte deze middag als het gaat om afronden. Wederom werd er een scala aan blocks gerealiseerd door Triple Threat, zodat er moeilijk gescoord kon worden door de Leidenaren. Zelfs de open lay-ups waren een probleem deze middag. Dit kwart werd desondanks toch gewonnen met slechts één punt verschil: 15-14 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden. De bezoekers genoten na drie kwarten dus nog steeds een voorsprong: 54-57.

Het vierde kwart werd een spannende, het was continu stuivertje wisselen. Maar zoals eerder genoemd liet het afronden te wensen over voor de Leidenaren. Op cruciale momenten werden er vrije worpen gemist en werden kansen onder het bord niet verzilverd. Daarnaast werden de gemaakte afspraken niet nagekomen. Hierdoor kon Zorg en Zekerheid Leiden het verschil niet meer goedmaken. Uiteindelijk werd dit kwart gelijk gespeeld met een stand van 18-18, zodat de eindstand 72-75 in het voordeel van Triple Threat werd.

Topscorers: Tijmen 24, Isai 13, Jeffrey 13.

“Het is enorm zonde dat we deze partij verliezen en vooral onnodig”, zei een balende coach Engelhart. “Wanneer iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt, kunnen we vriend en vijand verrassen, maar als sommige spelers gaan freelancen komen we in de problemen. In dit soort wedstrijden merk je duidelijk dat een aantal spelers moeite heeft met de druk die dit met zich meebrengt. Getuige het dramatische afronden deze middag van zowel binnen de bucket als vanaf de vrije worplijn. We zullen onze afronding echt beter moeten doen, want anders krijgen we het enorm lastig nog deze competitie. Wat ik wel enorm positief vind, is dat we als team blijven vechten tot het eind. Ik hoop dat we hebben geleerd van deze wedstrijd en dat we verder kunnen bouwen richting onze doelstellingen.”

Komende week staat de bekertopper op het programma tegen BAL (Basketbal Academie Limburg). Dit duel wordt op zondag 18 november om 15:30 uur in het Houtkwartier gespeeld. Alle support is welkom!