91-66

Datum: donderdag 22 november 2018 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden te sterk voor Windmills

Zorg en Zekerheid Leiden had het aanvankelijk lastig met debutant Dutch Windmills. De ploeg uit Dordrecht schoot met scherp, maar tegen het einde van de eerste helft sloeg Zorg en Zekerheid Leiden een gaatje. Daarna ging de Leidse ploeg goed door en waren er ook weer genoeg hoogstandjes te zien. Uiteindelijk werd het 91-66 voor de Leidse ploeg.

Voor de vijfde keer in negen dagen kwam Zorg en Zekerheid Leiden donderdagavond in actie. Dit keer tegen de nieuwkomer in de Dutch Basketball League. De ploeg uit Dordrecht was goed aan het seizoen begonnen met vijf zeges uit zes wedstrijden, maar liep in de laatste twee duels tegen ruime nederlagen op bij Landstede Basketbal en New Heroes Den Bosch. Het gemis van spelmaker Alec Wintering is op die resultaten wel van invloed.

In het eerste kwart was daar weinig van te merken. Zorg en Zekerheid Leiden kwam wat stroef uit de startblokken. Topscorer Darius Thompson bleef in het hele eerste kwart zonder score. De eerste schermutselingen gaven al meteen een hoogtepuntje te zien. Maurice Watson Jr. gaf een alley-oop pass naar Mohamed Kherrazi, die ondanks dat de bucket vol stond met verdedigers loeihard uithaalde. Prompt knalde Watson een drietje raak voor 7-5.

Dutch Windmills herstelde zich echter prima, vooral door de vier driepunters in het eerste kwart van Shavon Coleman. De Amerikaan kreeg tegengas van Clayton Vette die zijn vizier ook op scherp had gesteld. De Leidse Amerikaan tekende in het eerste kwart voor drie bommetjes en een lay-up uit een fastbreak. Het laatste woord in het eerste kwart was voor Ryan Richardson die met (ook al) een driepunter de Windmills op voorsprong zette: 22-23.

Het tweede kwart was nog maar elf seconden bezig of Thompson schoot zijn eerste bal door het netje. Halverwege het tweede kwart ging Zorg en Zekerheid Leiden over de bezoekers heen. Door back-to-back driepunters van Worthy de Jong en Thompson werd het ineens 34-32. Na een driepunter van Vette tekende Thompson voor nog eens twee verre driepunters. Richardson was echter ook twee maal succesvol van ver voor de Dutch Windmills. De ploeg uit Dordrecht had de laatste aanval voor rust, maar raakte de bal kwijt aan Watson die nog net voor de buzzer de ruststand op 45-38 bepaalde.

Na de pauze sloeg Zorg en Zekerheid Leiden door de vijfde driepunter van Vette een gat van tien punten: 50-40. Twee minuten lang bleef de marge rond de tien punten hangen, al had Kherrazi weer succes met een dunk op uit een alley-oop pass van Watson. Tegen het eind van het derde kwart begon het verschil echter op te lopen. Kenneth Simms en De Jong benutten hun vrije worpen, waar Dutch Windmills even moest passen. Bij 68-53 was het derde kwart afgelopen.

Binnen twee minuten werd het verschil in het vierde kwart tot boven de 20 punten getild. Watson scoorde even vijf punten snel achter elkaar, Simms scoorde inside en Marijn Ververs liep een lay-up binnen voor 77-55. Jito Kok deed nog wat terug voor de bezoekers, maar het verschil kwam niet meer onder de 20 punten. Troy Koehler werd nog een paar keer gezocht voor de alley-oop, maar dat mislukte. Thompson had nog wel een fraaie uithaal voor 89-66. De laatste score kwam op naam van Simms, al deed Twan Polman nog verwoede pogingen om ook op het scorebord te belanden. Bij 91-66 kwam er een eind aan een vermakelijke wedstrijd, waarin de Leidse spelers wederom veel plezier uitstraalden. Even een dag rust en dat staat de volgende wedstrijd alweer op het programma, namelijk een thuiswedstrijd tegen Basketball Academie Limburg dat vanavond de eerste overwinning behaalde tegen Apollo Amsterdam.