79-82

Datum: zaterdag 15 april 2017 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden geeft thuisvoordeel weg

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in de eerste wedstrijd voor de play-offs meteen het thuisvoordeel weggegeven. Apollo Amsterdam speelde het slim, zeker met een goede zoneverdediging waar Zorg en Zekerheid Leiden zich geen raad mee wist. Apollo Amsterdam pakte de winst met 79-82 en Zorg en Zekerheid Leiden staat nu met de rug tegen de muur.

Het is in de geschiedenis van Zorg en Zekerheid Leiden overigens niet de eerste keer dat de ploeg in de openingswedstrijd het thuisvoordeel weggeeft. In het eerste kampioensjaar ging Zorg en Zekerheid Leiden in de halve finale tegen Matrixx Magixx al in de eerste wedstrijd onderuit. Die schade werd in de uitwedstrijd meteen hersteld, waarna Zorg en Zekerheid Leiden ook de twee andere duels wist te winnen. Het enige verschil met de huidige situatie is dat het nu een best of three is, waar het destijds in de halve finale nog een best of five was. Het credo ‘win or go home’ was destijds niet van toepassing, maar dat is het nu dus wel. Aan Paul Vervaeck de taak om zijn ploeg in anderhalve dag tijd klaar te stomen voor het vooralsnog belangrijkste duel van het seizoen.

Je kunt in de competitie twintig punten meer hebben dan je tegenstander en ook drie van de vier onderlinge duels gewonnen hebben, in de play-offs telt dat allemaal niet meer. Dan begin je gewoon op 0-0. Zorg en Zekerheid Leiden begon wel goed aan het duel. Binnen zes minuten hadden alle starters al gescoord en was er een 13-5 voorsprong genomen. Apollo Amsterdam wist zich echter op te richten en had het verschil na tien minuten teruggebracht tot drie punten: 16-13.

De onverwacht sterk spelende Jesse Markusse (16 punten tegen 100%) bezorgde de Amsterdammers na drie minuten in het tweede kwart een eerste voorsprong: 20-21. Via Daviyon Draper en twee bommetjes van een ontketende Jessey Voorn (voor rust al goed voor 18 van zijn 31 punten) herstelde Zorg en Zekerheid Leiden zich. Na een driepunter van Jonathan Lee werd het zelfs 31-26, maar verder dan vijf punten kon de Leidse ploeg niet weglopen. Ook niet toen het twee minuten voor rust 36-31 was. Een goede score van Leigh Enobakhare zorgde voor een 38-34 ruststand.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam matig uit de kleedkamer, dit in tegenstelling tot de bezoekers. Apollo Amsterdam pakte via een 2-16 run een 40-50 voorsprong. In deze vijf minuten wist alleen Lee twee vrije worpen te verzilveren. Een driepunter van Voorn was na meer dan vijf minuten spelen pas de eerste Leidse veldscore. Via Draper (driepunter) en Jansen (kort jumpertje) werd het drie minuten voor het verstrijken van het derde kwart weer 52-55. Dichterbij kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet, want via Aron Royé en Stefan Mulder zette Apollo de stand na drie kwarten op 52-60.

Voorn opende het vierde kwart met vier punten op rij, maar Markusse diende hem van repliek met eveneens vier punten op rij. Na vier minuten moest Mohamed Kherrazi al naar de kant met zijn vijfde fout. Dit weerhield Zorg en Zekerheid Leiden er echter niet van om via een dunk van Thomas Koenis en de vijfde driepunter van Voorn terug te komen tot 66-68. Kort daarop haalde ook Koenis zijn vijfde fout. Apollo Amsterdam maakte hier meteen gebruik van door weer uit te lopen naar 66-74, met nog twee minuten te spelen. Zorg en Zekerheid Leiden kwam nog wel terug tot 70-74, maar zag vervolgens toe hoe Dimeo van der Horst uit een aanvallende rebound de marge weer kon vergroten naar zes punten. In de laatste minuut werd het nog geprobeerd met ‘stop de klok fouten’, maar dat had weinig succes. Apollo liet nog wel een tweetal vrije worpen liggen, maar de marge was te groot en de tijd te kort: 79-82.

Vervaeck wees na afloop op de vele second chance points van Apollo Amsterdam. “Zij komen aan 19 second chance punten, wij slechts aan zes. Dat verschil is te groot, dan is het lastig om een wedstrijd te winnen. Wij waren duidelijk niet klaar om te spelen. Daar ben ik woedend over.”

Het feit dat Kherrazi (20 minuten) en Koenis (nog geen 25 minuten) vanwege foutenlast nauwelijks in het verhaal voorkwamen (samen zes punten), kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet van pas. Het tweetal, voor de wedstrijd nog gehuldigd omdat ze waren gekozen in het All Defense Team van de Dutch Basketball League, zal maandag verstandiger om moeten gaan met het maken van persoonlijke fouten, want de Leidse ploeg heeft dit duo hard nodig. “Voorn komt aan 31 punten, maar zonder Jessey te kort te willen doen, had ik toch liever gezien dat de scores wat gelijkmatiger verdeeld waren”, aldus Vervaeck.

In de play-offs is van alles mogelijk. Een beslissend derde duel staat voor komende donderdag op de rol, maar dan moet Zorg en Zekerheid Leiden eerst maandag zien te voorkomen dat de ploeg al op vakantie kan.