88-86

Datum: zaterdag 5 november 2016 · 20:00
Locatie: Apollohal, Amsterdam

Inhaalrace ZZ Leiden niet beloond

Halverwege de eerste helft keek Zorg en Zekerheid Leiden tegen een 46-26 achterstand aan. Op karakter sleepte de Leidse ploeg er een verlenging uit, waarin het een 81-86 voorsprong nam. In de laatste minuut werkte Apollo Amsterdam de achterstand toch nog weg: 88-86.

Het duel tussen Apollo Amsterdam en Zorg en Zekerheid Leiden, dat de laatste twaalf ontmoetingen in winst had weten om te zetten, was een wedstrijd met meer dan twee gezichten. In de eerste helft was het grotendeels Apollo Amsterdam dat de klok sloeg. Na de pauze kwam Zorg en Zekerheid Leiden sterk terug. In de noodzakelijk geworden verlenging trok de Leidse ploeg die lijn tot de laatste minuut door. Daarna vergat Zorg en Zekerheid Leiden zichzelf te belonen voor een inhaalrace op karakter.

In de openingsfase pakte Zorg en Zekerheid Leiden nog wel een 2-6 voorsprong, maar daarna was de motor vooral bij Sergio de Randamie warm gedraaid. De Randamie scoorde in het eerste kwart vier van de zes driepunters van Apollo Amsterdam, dat na tien minuten al een 28-16 voorsprong genoot.

Via 35-16 na drie minuten in de tweede periode werd het vier minuten later zelfs 46-26 en leek Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw een pak rammel te krijgen. Zo ver kwam het niet, want na een driepunter van de voor rust onopvallend spelende Daviyon Draper en elf punten op rij van Jessey Voorn kwam Zorg en Zekerheid Leiden sterk terug. Rens Butter, die een goede wedstrijd speelde, bracht met een driepunter de ruststand op 47-35.

Wie verwacht had dat Zorg en Zekerheid Leiden deze 1-9 run na de pauze meteen door zou trekken, kwam bedrogen uit. Na drie minuten was het gewoon weer 55-37 voor Apollo Amsterdam. Toch gaven de Leidse spelers niet op. Na het echec in Groningen had een aantal zich bij coach Paul Vervaeck geëxcuseerd voor het matige optreden in de tweede helft. Dit zou niet meer gebeuren. De mouwen werd opgestroopt en de schouders werden eronder gezet. Zes punten op rij van Thomas Koenis en wederom een driepunter van Butter zorgden voor een 66-55 stand na drie kwarten.

In het laatste kwart kantelde de wedstrijd naar de Leidse kant. Floris Versteeg kwam door met een driepunter. Na vijf punten op rij van Draper tekende Mohamed Kherrazi halverwege het laatste kwart voor 70-67. Met nog anderhalve minuut te gaan, zette Draper Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong: 73-74. Rogier Jansen beantwoordde een bommetje van Aron Royé nog met een driepunter voor een 76-77 voorsprong, maar Royé schoot er nog een drietje overheen. Met nog 22 seconden benutte Kherrazi twee vrije worpen. Apollo Amsterdam scoorde vervolgens niet en dus was bij een 79-79 stand een verlenging noodzakelijk.

Na een score van Draper en vijf punten op rij van Kherrazi leek Zorg en Zekerheid Leiden met nog een minuut te spelen en een 81-86 voorsprong op de winst af te stevenen. Kherrazi, die een dijk van een pot speelde met 25 punten, 9 rebounds, 6 assists, 2 steals en 2 blocks, liet vervolgens twee vrije worpen liggen, waarna De Randamie met nog 38 seconden te gaan voor de gelijkmaker zorgde. In de tegenaanval vuurde Draper in de laatste seconde van de 24 seconden klok de bal richting de basket. Waar iedereen verwacht had dat Zorg en Zekerheid Leiden de bal op de baseline zou krijgen, besliste het arbitrale trio anders. De bal had de ring niet geraakt en dus 24 seconden. In de laatste twaalf seconden sleepte Apollo Amsterdam er toch nog de winst uit: 88-86.

Vervaeck is niet de man die naar excuses voor een nederlaag zoekt. Maar hij laakte wel de arbitrale beslissing in de laatste fase. “Die bal van Draper had duidelijk de ring geraakt. In elke grote, internationale competitie wordt dan naar videobeelden gekeken of de beslissing juist was. Het was spijtig dat dit nu niet gehonoreerd werd. Het is nogal een verschil of wij de bal terug krijgen met nog twaalf seconden of dat Apollo de bal krijgt.”

Vervaeck moest voor rust met lede ogen aanzien dat Apollo van buiten de cirkel tegen een hoog percentage afwerkte. “We waren soms wat te passief met de clear outs. Ook kregen we maar liefst achttien aanvallende rebounds tegen. Na de pauze hebben de spelers wel karakter getoond door er een verlenging uit te slepen. Rens Butter had door kleine blessures nog niet veel kunnen spelen en de laatste weken ook weinig getraind, maar viel goed in.”