65-71

Datum: vrijdag 3 mei 2024 · 20:30
Locatie: Spiroudome, Charleroi (België)

ZZ Leiden pakt winst in Charleroi

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de laatste wedstrijd in de Elite Gold in winst omgezet. Tegen Spirou Basket Charleroi werd een einde gemaakt aan een serie nederlagen. De Leidse ploeg won al weer het zesde opeenvolgende duel tegen Spirou Basket Charleroi: 65-71. In de play-offs stuit de Leidse ploeg nu op Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De eerste wedstijd is woensdag aanstaande. Kaarten voor deze play-offwedstrijd zijn inmiddels te koop.

Zorg en Zekerheid Leiden kende geen goede start. De eerste drie minuten bleef de Leidse ploeg nog wel bij, maar een 9-0 run van Charleroi bracht de stand na zeven minuten op 16-7. Doug Spradley nam een time-out en vroeg zijn spelers om de mentale fouten te vermijden en wakker te worden. Tajion Jones leek de boodschap begrepen te hebben, maar na zijn driepunter volgden twee bommetjes van Charleroi. De Belgische formatie sloot het eerste kwart af met een 26-14 voorsprong.

In het tweede kwart ging Zorg en Zekerheid Leiden een stuk beter verdedigen, al was de verdedigende rebound nog wel een zwak puntje. Niettemin hield de Leidse ploeg Charleroi bijna vijf minuten van scoren af. De achterstand was inmiddels teruggebracht tot vijf punten: 26-21. Even liep Charleroi door naar een nieuwe voorsprong van acht punten (29-21), maar door twee driepunters van Lucas Kruithof kwam de Leidse ploeg goed terug. Op slag van rust maakte Alex Gross de gelijkmaker: 31-31. “Een slechte start, maar een goed herstel”, liet assistent-coach Jan Stalman in de rust weten.

Na de pauze zorgden dunks van Jones en Luuk van Bree (twee stuks) voor een eerste Leidse voorsprong: 37-39 halverwege het derde kwart. Via Jones (and-1 en driepunter) en Maarten Bouwknecht (drie vrije worpen) liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar een 40-48 voorsprong. Die voordelige marge verdween in de laatste twee minuten van het derde kwart als sneeuw voor de zon: 49-48.

Het vierde kwart toonde nog maar eens aan hoe belangrijk Roeland Schaftenaar kan zijn. De lange center pakte rebounds, scoorde onder de borden, maar ook vanaf de lijn. Schaftenaar scoorde 9 van zijn 14 punten in het vierde kwart en pakte en passant ook nog 11 rebounds. Kruithof deed zijn bijnaam als de stofzuiger van Zorg en Zekerheid Leiden eer aan door maar liefst zes steals te pakken en ook nog duikend een aanvalsrebound te veroveren. Zorg en Zekerheid Leiden mocht overigens niet mopperen, want Spirou Basket Charleroi miste in het laatste kwart maar liefst zeven van de tien vrije worpen.

Het beslissende gaatje viel een kleine drie minuten voor tijd. Zorg en Zekerheid Leiden was uitgelopen naar 54-61 en wist de marge zelfs te vergroten naar negen punten: 57-66. Charleroi drong nog wel aan in de persoon van Marlon Makwa (21 punten), maar vanaf de lijn zorgden Marijn Ververs en Bouwknecht voor de winst: 65-71.

Na afloop was het lange tijd onduidelijk wie de tegenstander in de eerste ronde van de play-offs zou worden. Feyenoord was in Brussel in het slotkwart van een achterstand teruggekomen. Er moest een verlenging aan te pas komen, maar daar stopte het voor Feyenoord. Vooral Zaba Bangala deed zijn ploeg pijn door slechts 5 van zijn 14 vrije worpen te benutten. Het wordt dus een eerste ronde van de play-offs tegen Feyenoord.

Tajion Jones was topschutter aan Leidse zijde met 19 punten. Roeland Schaftenaar was dus goed voor 14 punten en 11 rebounds. Lucas Kruithof sloot af met 12 punten en 6 steals. Marijn Ververs kwam tot 9 punten en 7 assists.