66-79

Datum: vrijdag 10 mei 2024 · 19:45
Locatie: Topsportcentrum Rotterdam

ZZ Leiden plaatst zich voor de halve finale van de 711 Dutch play-offs

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich in Rotterdam weten te plaatsen voor de halve finale van de play-offs. De Leidse ploeg legde de basis voor de 66-79 overwinning tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball in een sterk derde kwart. In de halve finale, die komende woensdag begint met een thuiswedstrijd, gaat Zorg en Zekerheid Leiden het opnemen tegen Landstede Hammers, dat eerder vandaag te sterk was voor LWD Basket.

Zorg en Zekerheid Leiden kon zich vrijdagavond in Rotterdam plaatsen voor de halve finale van de nationale play-offs. Dan moest er wel gewonnen worden van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball dat voor zijn laatste kans vocht. Roeland Schaftenaar en Brock Gardner pakten in het eerste kwart uit met ieder twee driepunters, al werd één driepunter op de scouting toegewezen aan Tajion Jones. Dat leidde na de enige score deze wedstrijd van Luuk van Bree tot een 12-18 voorsprong met nog anderhalve minuut te gaan in het eerste kwart. Daar waren aan het einde van dat kwart nog drie punten van over: 17-20.

In het tweede kwart kwam Feyenoord via een driepunter van Anthony Racine op een 22-20 voorsprong. Lucas Kruithof scoorde vervolgens vier punten op rij om de Leidse formatie weer aan de voordelige kant van de score te brengen. Tegen het einde van het tweede kwart liep Zorg en Zekerheid Leiden even uit naar 29-34, maar bij het scheiden van de markt stonden beide ploegen weer naast elkaar: 36-36. Opmerkelijk was dat Schaftenaar al 12 punten op zijn naam had staan en dat Feyenoord veel vrije worpen aan het missen was.

De eerste score na rust was een vrije worp van Isai Sow, de spelverdeler van Feyenoord. Daarna kwam Zorg en Zekerheid Leiden vooral aan de hand van Jones door met een 0-8 run naar 37-44. Tim Arns vluchtte onmiddellijk in een time-out, maar Zorg en Zekerheid Leiden rook de halve finale. Marijn Ververs zette de lijnen uit, terwijl Jones en Schaftenaar bleven scoren. Langzaam liep het verschil verder op. Via een score uit een aanvallende rebound van Alex Gross werd het derde kwart afgesloten met een 47-61 voorsprong.

Het viel te verwachten dat Feyenoord in het vierde kwart zou komen. De eerste drie punten waren voor de Rotterdammers, waarop Doug Spradley een time-out nam. Dat leidde vervolgens tot een dunk van Jones. Terwijl Feyenoord opnieuw de nodige vrije worpen aan zich voorbij liet gaan, voerde Zorg en Zekerheid Leiden de marge nog verder op. Ook al stonden Ververs en Van Bree inmiddels op vier persoonlijke fouten. Vier minuten voor tijd werd het grootste verschil in de wedstrijd genoteerd: 56-74. Kai Edwards, in de eerste wedstrijd onzichtbaar, ging de strijd nog wel aan en scoorde de meeste punten voor Feyenoord: 17. Anderhalve minuut voor tijd was Feyenoord teruggekomen tot 64-76. Maarten Bouwknecht knalde vervolgens een driepunter raak. Dat Edwards de laatste score voor zijn rekening nam, is louter voer voor statistici: 66-79.

Roeland Schaftenaar haalde een hoge efficiency: 37. Dat kwam vooral door 26 punten en 9 rebounds. Tajion Jones tekende voor 15 punten. Brock Gardner noteerde 12 punten. Marijn Ververs sloot af met 11 punten, 6 rebounds en 7 assists.

Komende woensdag speelt Zorg en Zekerheid Leiden dus thuis tegen Landstede Hammers. Kaarten voor die wedstrijd zijn reeds te koop.